Dubioza kolektiv, Sarajevo 1.12.2017.

Dubioza kolektiv… kao da sam Mišo Kovač…

Muzika BiH Show Time

Na novom mitingu Dubioze kolektiv, u sarajevskoj Skenderiji, 1. decembra, podjela dvorane na lijevu i desnu stranu sa koridorom u sredini završila je ‘nenormalno’…

S prvim taktovima uvodne “Volio BiH“, dvorana “Mirza Delibašić”, sa 10.000 duša eksplodirala je.

“Kokuz”, “Blam”, “Balkan Funk”, “No escape”, “Tranzicija”, “Free MP3”, “Domaćica”, “Firma ilegal”, “Rijaliti”, “Pakšu”… nizale su se pjesme sa svih albuma Dubioze, koje – da su Mišo Kovač – ne bi morali ni pjevati pored euforične publike.

Jednako kako su provokativni u svojim temama, i novi nastupi imaju provokativnu režiju: uz pjesmu ”Himna generacije” sa zadnjeg albuma, objavljenog prije desetak dana, bend je publiku u dvorani podijelo na lijevu i desnu stranu, sa ‘nesretnim’ koridorom u sredini, a nakon što se nije moglo utvrditi koja strana ima jača grla, u duhu koji je ‘nenormalan’ za naše prostore, svi su spojeni da zajedno najglasnije otpjevaju refren.

Originalni detalji sarajevskog koncerta bili su ”zagrijavači”, nove bh. zvijezde hip hopa u alternativnom formatu, Helem Nejse, koji su odlično pripremili atmosferu za žuto-crvene đavole.

Nakon, naravno obaveznog eksplozivnog “Valtera”, oni su se opet pojavili na bini da sa Dubiozom i cijelom dvoranom izreknu “Pionirsku” zakletvu, pa se pojavio i karizmatični Dino Šaran s kojim je otpjevana jedina dubiozna ljubavna balada “Autopilot”, a onda i prilagođeni “Pero Papacoder” Šaranovih Letu Štuka.

Djelić atmosfere, koju je, zapravo, nemoguće vjerno riječima opisati, pokazuje fotogalerija.