U2 ‘Song of Expirience’ je vani – s prvim raznolikim ocjenama

Muzika - svijet Show Time

Danas je objavljen za neke vrlo iščekivano 14. studijsko izdanje grupe U2 Songs of Experience, koje stiže tri godine poslije svojevrsnog tematskog prethodnika Songs of Innocence.

Tehnički podaci: standardno izdanje u CD i LP formatu sadrži 13 pjesama, dok deluxe donosi još četiri remixa, produkcijom su se bavili Jacknife Lee, Ryan Tedder, Steve Lillywhite, Andy Barlow i Jolyon Thomas, a materijal je sniman u Dublinu, New Yorku i Los Angelesu.

Još u najavama smo saznali da je temelj ”Songs of Experience” intimna posveta mjestima i ljudima bliskim članovima benda, za razliku od prehodnika, koji predstavlja iskustva i uzore benda, iz ’70-ih i ’80-ih godina prošlog stoljeća.

I šta kritika u prvom ocjenama kaže?

Među velikim svjetskim medijima, američki Rolling Stone albumu (jedini) daje peticu, uvrštavajući ga na visoko treće mjesto 50 najboljih albuma 2017.

Washington Post tvrdi da je novi album najbolje djelo od ”All That You Can’t Leave Behind” iz 2000. godine, a Mojo, Q i The Guardian (frequently fantastic return to form”) albumu su dali četvorku.

Američki Metaccritic je kritičniji i njegova ocjena je 3/5, dok se kritičaru britanskog New Musical Expressa ”Song of Expirience” baš i ne sviđa, dodjeljujući mu dvojku.

U2 'Song of Expirience'

Naš komentar?

Smisao muzičke kritike je da bude vodič, profesionalni kritičar može ukazati na trenutke koji promiču prosječnom slušateljskom uhu (u pozitivnom ili negativnom smislu), ali konačnu riječ daje svaki od nas pojedinačno. Samo u zbiru masovnih doživljaja to donosi uspješan ili neuspješan album.

Jedna od draži muzike ipak je: uspješan ne znači i svakome odličan, kao i obrnuto.

Naša ocjena: ako ste fan muzike kakvu stvara U2, nema razloga za razočarenje (doprinosom The Edgea u nekim brojevima pogotovo). Ostalima će biti svejedno.

Klikom na play-listu možete provjeriti sami.

U2 'Song of Expirience' songs