Pjesmo moja, antologija

Pjesmo moja, zamiriši svijetom… antologija pjevane poezije

Čitam Cooltura Muzika BiH

Antologija pjevane poezije “Pjesmo moja”, koju je priredio Mišo Marić i objavio sarajevski Art Rabic, posveta je jednom raskošnom razdoblju pop kulture na ovim prostorima.

Sarajevska izdavačka kuća “Art rabic” obilježava svojih 20 godina, u kojima je priredila niz fantastičnih, autentičnih i vrlo osebujnih izdanja, a rođendanski trenutak zaokružuje baš posebnom knjigom.

Kakve emocije je ona pobudila pokazala je uspunjena dvorana sarajevskog Kamernog teatra 55, na sinoćnoj (23. 11.) promociji.

Pop kulturu između 1970-ih i ’90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji obilježili su brojni autentični pop-pjesnici, od Arsena Dedića ili Miladina Šobića do Momčila Bajagića ili Branimira Štulića. U isto vrijeme, autori muzike su često (puno češće nego danas) posezali za stihovima pjesnika, od klasika poput Alekse Šantića do nekih generacijskih vršnjaka, kao što su Vlado Dijak i Duško Trifunović, koje su tako promovirali u neku vrstu pop-idola.

Od ”Emine” do ”Selme”, od ”Stanica Podlugovi” do ”Ima neka tajna veza”, pjevana poezija je činila filigranske niti u pop kulturi, koja je, općenito govoreći, u tom vremenu bila romantičnija. Ili nam se tako samo čini, poput brojnih drugih obmana koje donosi nostalgija.

No, kako god, antologija ”Pjesmo moja” – naslovljena po stihovima Jovana Jovanovića Zmaja i pop hitu Kornelija Kovača u izvedbi Zdravka Čolića – knjiga je koja sjajno svjedoči o jednom vremenu.

Probranih 40 pjesama priredio je mostarski pjesnik Mišo Marić (također jedan od plodnih pop pjesnika, čije stihove su pjevali Indexi, Kemal Monteno i drugi) i tvorac Art rabica, Goran Mikulić, kao koautor.

Svaki od pjesnika predstavljen je i u kratkoj biografiji iz Marićevog emotivnog pera, a vrlo prigodno knjigu je likovno opremio sarajevski dizajner sa trenutnom švicarskom adresom, Dragan S. Stefanović, koji je i sam u tim ’70-im i ’80-im bio jedan od simbola pop-artizma (za neupućene: kreator cjelokupnog dizajna Bijelog dugmeta i niza drugih veličanstvenih omota za ploče).

Promocija knjige bila je, pak, poseban poetsko-muzički perfomans, koji je trajao koliko i uobičajeni koncerti, a u kojem su sudjelovali autori, pjesnik Pero Zubac, muzičari Halid Bešlić, Hanka Paldum, Mustafa Šantić...

Ponekada i slike mogu pjevati i djelić atmosfere sa promocije predstavio je naš saradnik Selver Ućanbarlić.