On tebe kruhom, ti njega čekićem. Ludi kipovi u ludom svijetu.

Glas.ba RTV InMediaStres

Prije nepuna dva mjeseca svijet se smijao zbog ”lapsusa” na ruskom spomeniku Kalašnjikovu, a ovih dana se baš i ne smije zbog novoga u Australiji, gdje se na skulpturi pojavio detalj sa sablažnjivom asocijacijom.

Kipovi u klasičnoj formi i razne vrste skulptura sa beskrajno maštovitim kreacijama umjetnika važna su i često prepoznatljiva obilježja gradova.

Među slavnima je, recimo, ”Mala sirena” u Kopenhagenu, a Marseille je prije nekoliko godina dobio vrlo duhovitu kreaciju ”Van Gogh stiže u Marseille” autora Bruna Catalana.

neobična statua, Van Gogh stiže u Marseille
”Van Gogh stiže u Marseille”

Ima i drugačijih priča. Podsmijehe diljem svijeta izazvao je spomenik slavnom inovatoru koji je napravio jedan od najprepoznatljivijih ruskih brendova, jurišnu pušku kalašnjikov. Nedugo nakon što je uz mnogo pompe kip Mihaila Kalašnjikova u Moskvi otkriven, otkriven je i ”lapsus” (uvijek ta neka zanovijetala, sve vide!).

Pokazalo se da metalni reljef iza kipa prikazuje AK-47 i druga oružja koja je izradio slavni inženjer, a među njima – njemački šmajser. “Izgleda da nam se ovo uvuklo s interneta”, mediji su prenijeli komentar autora kipa.

Spomenik-Mihailu-Kalasnjikovu
Spomenik Mihailu Kalašnjikovu

Novi skandal dogodio se na drugoj strani svijeta. Kako prenosi Večernji list, ispred katoličke škole u gradu Adelaide (Južna Australija) postavljena je skulptura sveca koji dječaku daje komad kruha, a odmah su prizor mnogi protumačili potpuno drugačije.

Lavina komentara na društvenim mrežama nagnala je upravu škole da prekrije kip, kako više ne bi bilo nedoumica oko toga šta drži u ruci, a kipar je dobio čekić i dlijeto nazad u ruke i nalog da popravi svoje djelo.

statua-skandal
Skandalozna skulptura u Australiji

Ova priča pokazuje da i kipovi mogu ”govoriti teške lapsuse”.

Ovaj bi možda bio zabavan da ne uključuje dijete i brojne asocijacije na šokantna događanja iz ne tako daleke prošlosti u svijetu koji je dobrano moralno posrnuo.

Kod ovog ukrasa u parku, asocijacija je upravo takva – zabavna.

poljubac-statua