BalkanEros & Hot Umorni Blues

OTKLJUČAJ Umorni Blues – BalkanEros ft. Emir Hot

Muzika BiH Show Time

Pjesmom Umorni Blues Haris Abdagić, sa svojim bendom BalkanEros, pokreće inicijativu ‘Give a fuck to unlock’. 

Napomena: nakon što podijelite pjesmu na svom FB profilu, na mjestu gdje sada vidite ovaj digitalni “katanac” pojavit će se otključan spot, spreman za gledanje i uživanje.

[sociallocker id=”60488″]

[hvp-video url=”https://www.youtube.com/watch?v=WdVQM5IgkOE” width=”300″ height=”200″ controls=”true” autoplay=”false” loop=”false” muted=”false” ytcontrol=”false”][/hvp-video]

[/sociallocker]

Nesvakidašnju odluku da zaključaju svoj novi spot objašnjava lider i autor BalkanErosa, Haris Abdagić:

“U vremenu u kojem ima više izvođača nego recipijenata, pa svi trče za publikom ne bi li njihov novi uradak, koji već ima milione lažnih youtube pregleda, neko i stvarno vidio, mi smo odlučili da zaključamo našu novu pjesmu.

Ne može je čuti niko ko je ne podijeli na svom facebook profilu. Trebate nam, dakle, toliko vjerovati i trebate biti toliko znatiželjni da čujete našu novu pjesmu i vidite naš novi spot, da ste spremni sa svojim prijateljima podijeliti “mačka u vreći“.

Na ovaj način odbijamo da dalje pokušavamo ploviti ledenim okeanom, koji sve više podsjeća na deveti krug Danteovog pakla. Odbijamo da, tek tako, sa svima dijelimo svoje emocije, talenat, vještine i trud.

Nedavno smo naučili da treba voditi računa o svom dnevnom fak-budžetu. Da malo pojasnimo: fakom (eng. fuck), kao mjernom jedinicom (ili valutom), mjeri se (plaća) količina interesa, pažnje i brige za neku stvar. Osim toga, fakovima se može mjeriti i količina uloženog truda – u smislu, koliko si za nešto dao fakova, odnosno koliko si se oko nečeg ‘izjebao’. Shodno tome, odlučili smo da je krajnje vrijeme da bolje organizujemo i rasporedimo naš fak-budžet i da više NE DAJEMO SVOJE FAKOVE SVAKOME.

Zato give a fuck to unlock. U protivnom we don’t give a fuck.

Balkaneros ft. Emir Hot, Umori blues

Šta znači moto ”Ubrzali smo sat da usporimo vrijeme”, pod kojim smo najavili pjesmu?

Dok traju ‘godine zbrzane, nemirima trzane’, imamo li pravo na iluziju da ćemo živjeti nekoliko stoljeća i da nam život neće proletjeti tek tako?

Mi smo odlučili da imamo.

Zbog toga smo ubrzali sat i (gle čuda!) usporili vrijeme.

Satima smo Emir i ja pjevali Umorni blues. Ona dva dana koja smo proveli skupa sve više mi liče na nekoliko mjeseci, a ovih nekoliko mjeseci koliko se poznajemo su barem jedna decenija. Dok velika kazaljka otkucava sve u šesnaest, sve po sat vremena odjednom, te neumoljivo tare sve pred sobom, vidim nas u nekom drugačijem vremenu, nekoj drugačijoj dimenziji, kako, nedotaknuti neumoljivom sekundaricom, sviramo i pjevamo svoj blues, brojimo, čekamo… I živimo.“

Bez obzira što sat neumoljivo otkucava – u nepogrešivo preciznom ritmu pjesme.

 

 

1 razmišljanje na “OTKLJUČAJ Umorni Blues – BalkanEros ft. Emir Hot

Komentari su zatvoreni.