Pharrell Williams, 100 Years

Genijalno ili samo dobra reklama: pjesma zaključana na 100 godina

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Pharrell Williams, 44-godišnji američki reper i producent, snimio je pjesmu ”100 Years” i jedini primjerak ploče zatvorio u vremensku kapsulu, a moći će se čuti za ravno stotinu godina – ako ne bude uništena u globalnim klimatskim promjenama.

Pozadina ovog ‘projekta’ je događaj od prije dvije godine. Glumac John Malkovich i reditelj/muzičar Robert Rodriguez snimili su kratki film čija je jedina kopija zatvorena u posebni sef programiran da se automatski otvori poslije 100 godina, 18. 11. 2115.

Ništa filozofski iza toga ne stoji, jer je riječ o intrigantnoj promociji Rémy Martin tvrtke i njezinog novog konjaka ”Louis XIII”.

Dvije godine poslije u kampanju se uključio reper Pharrell Williams, snimivši pjesmu ”100 Years”.

Pharrell Williams, 100 Years

Numera nepoznatog sadržaja, naravno, otisnuta je na gramofonskoj ploči u jednom primjerku i nedavno je na gramofonu puštena samo jednom pred 100 probranih zvanica u Šangaju, a potom je primjerak ploče zatvoren u vremensku kapsulu, jednaku kao za spomenuti film.

Williams je, ipak, reklami konjaka dodao i trenutno globalno goruću temu klimatskih promjena, pa je objasnio da će ”njegov umjetnički rad zauvijek nestati ako nastavimo ovako tretirati naš planet”.

Da plačemo, ili… nazdravimo novim konjakom?

Pharrell Williams, 100 Years