Helem Nejse, spot

Kabadahija i Helem Nejse u najboljem izdanju dosad

Muzika BiH Show Time

Prvi album “Go u gostima”, energična promotivna kampanja i desetine nastupa u BiH i regionu učinili su sarajevski rap kolektiv Helem Nejse jednom od najatraktivnijih novih pojava, a s novom pjesmom su, žargonski rečeno – zakucali!

Prvi impuls: oznaka gostovanja Marka Louisa, beogradskog world-balkan/pop/soul muzičara, sina nekada slavnog etno pjevača Louisa, ma koliko je on sjajan i inovativan u svom žanru, bila je razlog za upitnik nad glavom.

Drugi impuls: klik mišem na početak spota ”Kabadahija” u kojem odjeknuše trube upitnik je samo pojačao – zar i ti, sine?!

Treći impuls: budući da bi neozbiljno bilo ne preslušati cijelu pjesmu, ipak, epilog glasi – na reggae i pomalo Dubioza stilom podloženoj melodiji, Helem Nejse su ‘uboli’ hit svoje dosadašnje karijere.

Možda bi ostala samo hit sjajan za žive nastupe (muzika Toshi Domaćin), ali priču o zabranjenoj ljubavi između Ene i Borisa (tekst Stihomir Klepić) uradili su s primjerenom dozom svog optimizma i nekadašnjeg newprimitivs šarma istovremeno, pa ni aranžman sa trubama (Marko Louis i Mario Ševarac) nije bez smisla.

“Ovo je pjesma o našoj generaciji. Generaciji kojoj nije dopušteno da ljubi koga hoće, nego koga moraju. Generaciji koja na svojim plećima nosi teret i odgovornost naših očeva. Ova pjesma je korak ka tome da zajedničkim snagama kažemo ‘ne’ svim nametnutim nacionalnim, religijskim, političkim, generacijskim i ostalim podjelama”, motiv je koji ističe Helem Nejse. On će se nekima učiniti donkihotovski, ali tek bez don-kihota stvar bi bila izgubljena.

I Marko Louis se zarazio pozitivnom energijom Helem Nejse ekipe: ”Čuo sam mnoge priče kako iz Bosne tako i sa cijelog Balkana, koje se po defaultu odvijaju ili završavaju baš na taj način. Mislim da trebamo razmišljati pozitivno i znati da ljubav treba vladati svijetom, a ne mržnja i zavist. Baš ta različitost kao i svaka druga među ljudima, daje nam posebnost i vrijednost”.

Sve je jasno o vremenu ovom, ali dobro je znati da Saraj’vo, grad ispod Trebevića, još uvijek ima pravo dobrih priča.

2 razmišljanja na “Kabadahija i Helem Nejse u najboljem izdanju dosad

  1. lagano se i mi šaltamo na trube, prvo dubioza sad ovi, ko je je sljedeći

Komentari su zatvoreni.