Želimir Altarac Čičak

Čičkov i naš rock svijet u kojem (još) živimo

Muzika BiH Samo urbano Saznajem Show Time

Kako je Želimir Altarac Čičak objelodanio: sa izdavačkom kućom “Dobra knjiga” ovaj poznati rock novinar i promotor potpisao je ugovor za autobiografiju/monografiju o zbivanjima na sarajevskoj, BiH i ex Yu pop-rock sceni.

Već letimičan pogled na životopis legendarnog Čička pokazuje da on, kao sudionik scene još od 1960-ih godina, ima obilje zanimljivih i intrigantnih svjedočenja o rađanju rock and rolla na ovim prostorima i njegovim nasvjetlijim trenucima.

Već kao gimnazijalac počeo je organizirati školske muzičke programe, baviti se DJ-ingom, te objavljivati poeziju u školskom listu. Upravo iz tog pjesničkog opusa Bodo Kovačević iz Indexa uzima stihove Kada se kiše i oluje stišale budu, i kreket žaba po blatnjavom putu bude utihao, i kad raspjevani zvuk zvona sa katedralskog tornja nadjača i zaustavi bolnu pjesmu vjetra, a aleje ponovo ožive životom proljeća, ja kliktaću nestanku svome… i, s legendarnim psihodeličnim rock brojem ”Negdje na kraju u zatišju”, 1969. godine, i sam Čičak postaje legenda.

Indexi i Čičak, 18.01.1979. Dom mladih
Indexi i Čičak, 18.01.1979. Dom mladih

Napisao je on još neke stihove za pjesme Indexa, među njima se izdvaja još jedan rock standard ”Svijet u kojem živim” (1971.), a u 1970-im i ’80-im niže se niz njegovih promotorskih, voditeljskih i DJ programa u Sarajevu i posvuda po tadašnjoj zemlji.

Koncerti koje je koncipirao u Slogi, festivali demo bendova i serijal ”Yu heavy metal fest“, koje je radio kao urednik muzičkog programa Doma mladih, znameniti “Rock maratoni” u Skenderiji i Zetri, uloga promotora nekih zapaženih gostovanja svjetskih rock izvođača u Sarajevu (Deep Purple, Joan Baez) u novom mileniju… to su tek crtice iz bogate Čičkove karijere, koje su bile osnov za niz priznanja, od Plakete grada Sarajeva (1980.) do nagrade ”Davorin 2005” za afirmaciju bh. pop-rock kulture.

Knjiga u kojoj će, iz sasvim osobnog ugla progovoriti o više od pola stoljeća svoje predanosti rocku, sigurno će otkriti niz malo poznatih i zanimljivih detalja koji se mogu sažeti u njegovim stihovima Živim život svoj, to je sve što sada imam ja.

Dugo očekivana autobiografija Želimira Alktarca Čička već je u štampi i uskoro možemo očekivati objavu termina njene promocije uz, očekivani, prigodan koncertni program.

Po Čičkovoj mjeri.