goran-bregovic-tree letters

Bregovićev Made in Bosnia: Udri Miću po glaviću…

Muzika BiH Show Time

Brega stvarno ima muda. Stotine i hiljade eksperata mogu koliko hoće palamuditi šta je to kulturološki znak Bosne, njen originalni muzički potpis, ali ni jedan se nije usudio ka’sti istinu.

Three Letters From Sarajevo je najnoviji konceptualni koncert napisan za tri violine, odnosno tri metode kako se violina svira: klasičan stil – način sviranja kršćana, klecmer – stil koji izvode Jevreji, te orijentalni – kako violinu sviraju muslimani na Istoku.

U novom traileru uz izlazak albuma ”Three Letters From Sarajevo” (internacionalno izdanje pod etiketom Universal Classics, objavljeno 6. 10.) saznajemo rijetkima poznat podatak da su znamenite Stradivari i Amati violine izrađivane od bosanskog javora!! I odmah potom slušamo zvuk violine izrađene od tog javora, ali bosanske, kalesijske, uz njenu neizbežnu družicu šargiju, te Sifeta i Mehmeda i poetiku poskočice s kojom se rađa svako dijete kalesijskog kraja: ”udri Zaima po jajima, udri Miću po glaviću…”

Goran Bregović, Three Letters

Tri muzička pisma iz Sarajeva počinju s Bosnom, temom ”Jalija”, i završavaju s ”Made in Bosnia”, za zaključak. Sifeta & Mehmeda u muzičku priču o multinacionalnoj kulturi svog rodnog grada od prije rata Bregović uvodi kao primjer zvukova iz BiH koji se mogu tumačiti na univerzalni način.

Oni su, pak, strancima egzotični. U prikazu engleskog The Guardiana se ni ne spominju. Izdvojeni su moćni i atmosferični tunižanski violinista Zied Zouari, španska pjevačica Bebe, izraelski folk-rocker Asaf Avidan i, kao najbolje od svega, alžirski rai-punk rocker Rachid Taha, ”neujednčen, možda, ali uglavnom najzabavniji”.

No, nama je jasno. Sve o našem izvornom muzičkom potpisu. Kao i razlozima da je ”Made in Bosnia” u mnogim medijima opisan kao novi Bregovićev hit. A nije. On je samo imao muda.