Pearl Jam, Chicago, 2016

Pearl Jam – Let’s Play Two, kad se ljube rock i bejzbol

Muzika - svijet Show Time

Američki rock sastav prošle je godine održao dva rasprodana koncerta na bejzbol stadionu Wrigley Field i sada je predstavio album i dokumentarni film “Let’s Play Two” sa nastupa – uz vrlo zanimljivu pozadinu.

Wrigley Field jedan je simbola Chicaga, od otvaranja 1914. godine, i dom je bejzbol ekipe Chicago Cubs.

Vrlo čest u popularnoj kulturi (od filma The Blues Brothers, preko poznatih serija kao Crime Story, Chicago Hope, Prison Break. Perfect Strangers ili jedne epizode kultne serije The Simpsons), stadion je mjesto i brojnih velikih koncerata.

Pearl Jam, Chicago
Pearl Jam, Chicago

Samo u zadnjih desetak godina tu su, među ostalim, nastupili The Police na reunion turneji 2007., Elton John and Billy Joel, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Foo Fighters, AC/DC, Lady Gaga i uvijek je bila riječ o stadionskim spektaklima pred 80-ak hiljada gledalaca.

I za Pearl Jam su dva koncerta, 20. i 22. 8. 2016. godine, bili posebni, između ostalog zbog činjenice da je njihov lider i pjevač Eddie Vedder rođen u Chicagu i vezan je za grad, tim Chicago Cubs, kao i Wrigley Field stadion.

Pearl Jam, Wrigley Field
Pearl Jam, Wrigley Field

Show su nazvali ”Let’s Play Two” s valjanim razlogom. Legendarni igrač Cubsa u ’60-ima, Ernest Banks, bio je poznat po frazi “It’s a beautiful day for a ballgame … Let’s play two!”, a nakon što je 2008. dobio spomenik u prirodnoj veličini u krugu stadiona, sa natpisom Let’s Play Two, izraz je postao neka vrsta zaštitnog znaka Wrigley Fielda.

Live album Pearl Jama ”Let’s Play Two”, objavljen prije nekoliko dana, donosi 17 pjesama iz cijele karijere benda, a istoimeni dokumentarac, u režiji Dannyja Clincha (autor brojnih muzičkih dokumentarnih filmova, među kojima su i dva ranija upravo o Pearl Jamu), službeno će u distribuciju krenuti 17. 11.