The Beatles, Love me do

Prije ravno 55 godina pop kultura je zauvijek promijenjena

GPS za dušu Vremeplov

Rock se nije rađao s Beatlesima, ali od ovoga dana, 5. oktobra, njegova sudbina se bitno počela mijenjati, pojavom njihovog prvog singla s pjesmama “Love Me Do” i “P.S. I Love You” 1962.

Pjesme autorski potpisuju John Lennon i Paul McCartney, a zapravo, “Love Me Do” je jedna od prvih Paulovih melodija, koju je on komponirao otprilike četiri godine ranije, a Lennon je prije snimanja, u ljeto ’62., dopisao neke dijelove.

Ako niste znali: “Love Me Do” Beatlesi su snimili s tri različita bubnjara. U prvoj verziji, koja je snimljena u šestom mjesecu, za bubnjevima je bio Pete Best i ova se verzija nalazi na albumu “Antology 1″. U drugoj, snimljenoj početkom devetog, bubnjar je bio Ringo Starr, ali obzirom da producent George Martin nije bio zadovoljan njegovim sviranjem, treću verziju Beatlesi su snimili 11. 9. i bubnjao je session muzičar Andy White. Ipak, na prvom singlu je objavljena verzija s Ringom.

I još jedna zanimljivost: originalna master traka sa snimanja 4. septembra je izgubljena. Standardna procedura u Abbey Road Studiju u to vrijeme bila je da se obriše originalna dvokanalna traka, nakon što se završi finalni miks (obično mono) za glavnu traku koja se koristi za izradu singla. Međutim, u nekom trenutku je izgubljena i finalna master traka i očigledno nije napravljena rezervna kopija, jer  već dugi niz godina ”master” je Parlophone 45 rpm vinil otisnut 1962.