GPS za dušu Vremeplov

Partibrejkers , 35 godina od prvog javnog nastupa

Partibrejkers, rane godine

Beogradska rock grupa Partibrejkers, osnovana krajem ljeta 1982. godine, na današnji dan, 4. 10., imala je prvi nastup, kao predgrupa na koncertu engleskog sastava The Fifties u klubu Dadovo.

Postavu benda su činili: Zoran Kostić Cane (vokal), Nebojša Antonijević Anton (gitara), Ljubiša Kostandinović (gitara) i Goran Bulatović Manza (bubnjevi).

Cane je ranije bio frontmen Radničke kontrole, koja je s dvije pjesme predstavljena na novovalnoj kompilaciji “Artistička radna akcija” (Jugoton, 1981), dok je Anton svirao u manje poznatim lokalnim grupama. Partibrejkersi su ubrzo poslije premijere počeli intenzivno nastupati i tako je zabilježeno da su krajem godine u SKC-u svirali zajedno s Katarinom II i U škripcu, a početkom naredne godine u Zagrebu su u tri dana izveli čak pet koncerata, a na zadnjem za tonskim pultom bio je Džoni Štulić.

Diskografski su debitirali na kompilaciji “Ventilator 202 Demo Vol. 1” (PGP RTB, 1983.), na kojoj je objavljena njihova pjesma “Radio utopija“, a već u to vrijeme u radijskim programima su se mogle čuti demo pjesme “1000 godina” i “Večeras“, koje su 1984. godine objavljene na njihovom prvom singlu.

Ako niste znali: Lider grupe, Zoran Kostić Cane, početkom ’80-ih godina je u beogradskim muzičkim krugovima bio je poznat po razuzdanom i buntovničkom ponašanju. Čak je na jednom kolektivnom koncertu beogradskih grupa na Tašmajdanu, 1981., kada je pjevao s Radničkom kontrolom, cijeli događaj prekinut zbog njegovog provociranja publike. Iz toga je rođena ideja da se nova grupa nazove Partibrejkers.

Ostavi komentar