Tvrđava-Kastel

Banja Luka aplicira za euro-metropolu kulture 2024.

Metropol Samo urbano

Gradska uprava Banja Luke još je krajem prošle godine odlučila da se grad kandidira za Evropsku metropolu kulture 2024. godine, a ovih dana predstavila je glavni tim stručnjaka koji će voditi aktivnosti u procesu apliciranja.

Tim čine Marko Bilbija, Monika Ponjavić, Dijana Grbić, Sarita Vujković, Zoran Galić, Mladen Banjac i Sonja Đurić i svi su u svojim oblastima ostvarili rezultate koji su ih kvalificirali za tu ulogu.

Gradonačelnik Igor Radojičić je ranije formirao i Savjet od 35 kulturnih radnika, koji ima dodatnu savjetodavnu ulogu u procesu apliciranja, a osim toga, kako je naveo, velika pomoć i podrška očekuje se od Novosađana, čiji grad je krajem prošle godine dobio titulu evropske prijestolnice kulture 2021.

Želeći Banjalučanima uspjeh u realizaciji ideje, upravo iz ugla potonjeg navoda gradonačelnika dodajmo još važnu napomenu: Novi Sad je uspješno završio posao tek kada je na čelo Organizacionog odbora za kandidaturu postavljen Nemanja Milenković iz EXIT fondacije.

U institucionalnom svijetu kulture, tzv. pop kultura na našim prostorima je na dnu ljestvice (vidjeti naš uvodni tekst za najavljeni serijal na tu temu), ali je baš na primjeru Exita jasno kako je najprilagodljivija, najefikasnija, najprobitačnija. A Banja Luka ima i takve adute.