Noc-istrazivaca

Teleskopi, planetarij i roboti – spektakli u Noći istraživača u BiH

21. vijek Samo urbano Tehnologija

Evropska noć istraživača je manifestacija pokrenuta 2005. i tradicionalno se održava zadnjeg petka u mjesecu. BiH se uključila 2012., a ove godine ”Noć istraživača” se 29. 9. priređuje u Banja Luci, Sarajevu, Bijeljini, Mostaru, Travniku i Goraždu.

Cilj ”Noći istraživača” je da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovirajući nauku u večernjim satima raznim aktivnostima, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanjem pozitivnog uticaja istraživača na naš svakodnevni život te promocijom karijere istraživača, posebno kod mladih pod sloganom “Istraživači su među nama!”.

BiH sudjeluje u ”Noći istraživača” od 2012., kada je manifestacija prvi put održana u Banja Luci. Ove godine događaj se organizira i u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru, Travniku i Goraždu.

Iz cjelodnevnih programa na više lokacija, izdvajamo posebne atrakcije u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci.

Na platou ispred Historijskog muzeja u Sarajevu, između 17,15 i 22 sata traje pravi show ”Otkrijmo tajne svemira”, odnosno za vrijeme dnevnog svjetla svi znatiželjnici mogu teleskopski promatrati Sunce i Sunčeve pjege, a sa sumrakom promatrati zvijezde u dubokom svemiru.

teleskop

Na Španskom trgu u Mostaru, od 17 do 19 sati, Fakultet strojarstva i računarstva priređuje prezentaciju robota, dok će za najmlađu publiku u Centru za tehničku kulturu, u isto vrijeme, biti prezentacija Lego robota.

Posebno atraktivno će biti u banjalučkom Banskom dvoru, gdje će Astranomsko društvo Srbije postaviti mobilni planetarij, koji je i prethodnih godina izazvao veliku pažnju posjetilaca. Uprkos velikom redu, svi su strpljiivo čekali da dožive nevjerovatno iskustvo i ‘teleportiraju’ se u svemir, u samo nekoliko trenutaka.

Mobilni planetarij je simulacija nebeskog svoda u prirodi – mogu se vidjeti zvijezde i prividno kretanje neba,  može se ‘otputovati’ na pojedine planete, doživjeti simulacija kretanja satelita oko planeta, vidjeti zvjezdana jata, druge galaksije i još mnogo toga…

Bar slutnju kako to izgleda, može pokazati kratki video.