stari radio prijemnik

Prvi domaći radio prijemnik rođen prije 70 godina

GPS za dušu Samo urbano Vremeplov

Ima temelja u tvrdnji da internet mijenja medijsku mapu svijeta, do te mjere da će neki, poput novina i čak televizije, jednom sasvim nestati. Ali, da će radio uvijek preživjeti.

U beogradskoj tvornici Nikola Tesla je 21. 9. 1947. godine sklopljen prvi ‘domaći’ radio prijemnik marke ”Kosmaj”.

Riječ je o uređajima od dijelova koji su uvezeni iz Mađarske i do konca godine izrađeno je samo 117 komada. Zbog Titovog razlaza sa Staljinom, u proljeće 1948., dijelovi iz Mađarske su prestali stizati i valjalo se okrenuti vlastitoj proizvodnji. Tako je u aprilu ’48. osnovana Elektronska industrija Niš (EI Niš), koja je u početku bila više usmjerena ka proizvodnji rendgen aparata, dok je 24. 12. iste godine utemeljen i RIZ – Radio industrija Zagreb. Tehnologija Kosmaja izvorno je pripadala tvrtki Philips, te je otkupljena licenca direktno od nizozemskog proizvođaca.

Novi jugoslavenski model je, uz to, bio modernija verzija mađarskoga i on je dobio naziv Kosmaj 49. Prvi pak potpuno vlastiti radio prijemnik RIZ je izradio 1952. U kasnijim godinama je počeo proizvoditi i prve domaće gramofone, potom različita pojačala, TV prijemnike i druge audio i video uređaje. Treći veliki proizvođač, Gorenje iz Velenja, osnovan je 1953.

Upravo ovi stari radio aparati imali su presudnu ulogu u nastanku i ekspanziji rock an rolla na ovim prostorima, jer su u kasnim 1950-im i ranim ’60-im bili jedini prozor u svijet generacijama mladih i nadobudnih muzičara, koji su jedino preko njih, loveći tada kultni Radio Luxembourg, mogli čuti nove pjesme.

2 razmišljanja na “Prvi domaći radio prijemnik rođen prije 70 godina

  1. Da li moze netko reci radio prijemnik lampas imena Dzulieta 1 proizvodjac EI NIS koje godine je proizveden? Hvala

  2. prvi radio prijemnik proizveden u Jugoslaviji ,kao domaći proizvod bioje prijemnik KOSMAJ 48 sastavljen od dijelova Mađarskeproizvodnje, potom dolazi domproizvodnje novog prijemnika KOSMAJ49 proizveden od dijelova Philips Njemaćke proizvodnje sa serijom radio lampi E 21zatim pšoćinje proizvodnja u Nišu, Zagrebu Ljubljani ,Kranju, Piranu ,Kragujevcu naravno kao i u Beogradu fabrike Tesla i Pupin. Molim poznqavaoce ovih informacija da me dopune , hvala.

Komentari su zatvoreni.