Emile_Berliner_with_phonograph

Besplatno online preslušavanje prastarih gramofonskih ploča

GPS za dušu Internet Vremeplov

Vrlo zanimljivi projekt pod nazivom ”The Great 78” postaje, zahvaljujući internetu, sve popularniji, pa već desetine hiljada ljudi dnevno preslušavaju prastare snimke sa zaboravljenih šelak gramofonskih ploča.

Kada je kompanija RCA Victor 1931. lansirala prve vinilne gramofonske ploče (singlice sa 45 okretaja u minuti i LP sa 33 13 rpm), dotadašnja tehnologija šelaka, krutih i lako lomljivih ploča sa brzinom od 78 okretaja ubrzo je sasvim nestala.

Američki ARChive of Contemporary Music (ARC) počeo je 1985. sistematizirati i čuvati stare audiovizuelne materijale, a obzirom na latentnu opasnost da u dogledno vrijeme mogu fizički propasti, stari snimci su se počeli digitalizirati.

Tako je nastao ”The Great 78 Project”, koji trenutno sadrži oko 50 hiljada digitaliziranih gramofonskih ploča i snimaka, odnosno više od 200.000 doniranih snimaka, od kojih većina datira iz 1950-ih i svih ranijih godina.

Cijeli arhiv je sada dostupan na internetu kao Open Source Audio collection i može se preslušati sa svim nedostacima zastarjele tehnologije.

Na iznenađenje autora projekta, brojne davnašnje zvijezde, kao što su Caruso, Ada Jones, Eddie Cantor, Edison Concert Band, Harry MacDonough, Len Spencer, Paul Whiteman i drugi, počeli su privlačiti pažnju i broj preslušavanja i (besplatnih) downloada njihovih arhaičnih izdanja sve je veći.

Zaroniti u ovu arhivu, na ovom linku, može biti zanimljiva muzička avantura.