Huti-Ota-Tre

Huti Ota Tre – za bivše i za imaginarne Titove pionire

Muzika - regija Show Time

Kako bi danas zazvučala javna zakletva ili prisega nekoga da će marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, a naročito biti vjeran i iskren drug KOJI DRŽI DATU RIJEČ – što je mantrični refren u pjesmi Huti Ota Tre?

Zaječarska rock grupa Huti Ota Tre, dobitnik nagrade publike na ovogodišnjem Demofestu, objavljuje spot za pjesmu ”Pionir” sa njihovog debitantskog albuma.

Video je sastavljen od snimaka ljudi koji predano trče sa Titovom štafetom u rukama i scena razdraganosti koja nastaje kada u otvorenom automobilu prođe ”najveći sin svih naroda i narodnosti”, a sve je ispresijecano slikama članova benda kako punkerski rokaju iz sve snage.

Tekst pjesme čini originalna svečana zakletva ili prisega, koji su izgovarali svi polaznici prvih razreda osnovne škole, simbolično za najveći državni praznik, Dan Republike, 29. 11., i tako postajali ‘Titovi pioniri’.

U znamenitom Vujaklijinom rječniku slenga navodi se da je tekst originalan i da ”zaista ne zahtijeva nikakve dodatke da bi danas bio smiješan”.

Vrlo istinito!!!

Danas je itekako smiješno očekivati zakletvu ili prisegu nekoga da će marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i starije, a naročito biti vjeran i iskren drug KOJI DRŽI DATU RIJEČ – što je mantrični refren u pjesmi Huti Ota Tre.

Danas, kada postajem pionir
dajem časnu pionirsku riječ:
da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži datu riječ;
Da ću voljeti našu domovinu, Samoupravnu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
čuvati bratstvo i jedinstvo
svih njenih naroda i narodnosti
i cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!

Užas! U pravu je autor Vujaklije. Kako je bilo kome na pamet palo to tražiti od djece!