antibiotici

Smije li se prekidati terapija antibioticima?

Metropol Top teme Zdravlje

Izričito pravilo da se nikada ne smije prerano prekidati propisana terapija antibioticima, čak i ako se osjećamo bolje, sve češće dobija suprotno tumačenje.

Argument za dosad neprikosnoveno pravilo glasi: kompletna kura antibiotika (najmanje pet dana) potrebna je da ubije sve štetne bakterije, inače neke mogu preživjeti i stvoriti još veće probleme.

Međutim, nakon što je još prije par godina objavio Medical Journal of Australia, a nedavno i Britanski medicinski dnevnik, javljaju se stručnjaci koji tvrde da prekidanje terapije nije štetno.

Postoji globalna zabluda da će bakterije postati rezistentne ako se prekine terapija antibioticima, ali oni kažu da su rizici minimalni u slučaju da su popijeni lijekovi dali rezultate i sveli bolest na blage simptome.

Prema njihovom mišljenju, liječnici trebaju kazati pacijentu da može prekinuti terapiju kada osjeti poboljšanje, naročito ako su u pitanje respiratorne i urinarne infekcije. Kod ovih potonjih, na primjer, lijekovi se koriste pet dana (i duže), međutim, često su dovoljna dva-tri dana.

Naravno, u slučaju ozbiljnijih bolesti, kao što su tuberkuloza, osteomijelitis ili neke teže infekcije, i pored vidnog poboljšanja, terapiju antibioticima treba provesti do kraja. Osobe koje imaju problema s imunitetom, moraju se striktno pridržavati preporuke liječnika.

I još jedna preporuka koja se ne mijenja – za vrijeme terapije antibiotikom korisno je uzimati probiotike radi očuvanja mikroflore u probavnim organima, odnosno tzv. dobrih bakterija. Probiotici se uvijek uzimaju dva sata nakon primjene antibiotika, nikako istodobno, jer bi ih antibiotik odmah uništio pa ne bi imali baš nikakvog učinka.

antibiotici, hipohondrija