Rock grupa Mnogi Drugi ili kako snimiti spot mobitelom

21. vijek Muzika - regija Tehnologija

Mobilnim telefonima se snimaju igrani i dokumentarni filmovi, a broj takvih video spotova se ne može ni naslutiti. Ipak, ovo je priča o konkretnom hardveru i ilustracija konkretnog rezultata s odličnim ocjenama.

Zagrebački bend Mnogi Drugi, nakon zadnjeg singla “Duboka“, kojim najavljuju album prvijenac, sa najnovijim spotom za pjesmu “Mrak” učinili su iskorak.

“Duboka nam je bila zadnji singl pred album i nismo planirali ništa drugo objavljivati do izlaska albuma u rujnu, no pružila nam se prilika koja se ne propušta. Mladen Popović iz Red Ringa javio nam se s idejom da snimimo spot novim smartphoneom OnePlus 5 koji konkurira za mobitel godine. Ideju smo objeručke prihvatili i za samo nekoliko dana snimili smo i spot i pjesmu u studiju.”

Kako objašnjava ekipa iz benda, presudan je bio izbor aplikacije FiLMiC Pro V6 i modela telefona, što je rezultiralo oduševljenjem kvalitetom slike i bojama, po kojima se nikad ne bi reklo da je spot sniman mobitelom, što je jako važno mnogim, pogotovo novim bendovima – potvrda da se spotovi mogu snimati puno jednostavnije, jeftinije i s manje opreme.

Iako “Mrak” izvode na koncertima, grupa ovu pjesmu ipak neće uvrstiti na album, ali je ponosna zbog neplanirano nastalog zanimljivog spota za nju.

Uz ovu muzičku storiju, evo i detaljne tehničke – o modelu OnePlus 5 modelu smartphonea.

Petica je opremljena dvostrukom stražnjom kamerom. Jedna je širokokutna, sa 16-megapikselnim senzorom Sony IMX 398, elektroničkom stabilizacijom slike i otvorom blende f/1.7. Druga je telefoto, s 20-megapikselnim Sonyjevim senzorom IMX 350 i otvorom blende f/2.6.

Stražnja kamera može snimati video rezolucije 4K pri 30 sličica u sekundi i video razlučivosti 1.080 p pri 60 sličica u sekundi, kao i usporene snimke (720 p pri 120 fps) te time-lapse.

Uređaj ima do 40 posto brži autofokus, a nudi između ostalog i podršku za HDR i RAW, efekt bokeh, panoramsko snimanje te dinamičko uklanjanje šuma. Čip Smart Capture automatski prilagođava postavke uvjetima u kojima se snimanje odvija.

oneplus-5-camera

Dvostruku kameru prati i dvostruka LED bljeskalica.

Prednja kamera dolazi sa 16-megapikselnim Sonyjevim senzorom IMX 371, fiksnim autofokusom, elektroničkom stabilizacijom slike i otvorom blende f/2.0. Snima video rezolucije 1.080 p pri 30 sličica u sekundi, kao i time-lapse, između ostalog.

Baterija je nezamjenjiva, kapaciteta 3.300 mAh. Dolazi sa sustavom brzog punjenja Dash Charge, za koji u OnePlusu tvrde kako može osigurati dovoljno energije za cjelodnevno korištenje u 30 minuta punjenja, a da pritom neće zagrijati sam uređaj.

OxygenOS, temeljen na Androidu 7 Nougat, nudi među ostalim novi način rada za čitanje koji koristi ambijentalni senzor kako bi svjetlinu zaslona prilagodio okolini u kojoj se uređaj nalazi, a kojeg je moguće postaviti za ručnu ili automatsku aktivaciju. Uz to, moguće je snimati snimke zaslona kompletnih web stranica.

U prodaji ovaj je smartphone od prošlog mjeseca i početna cijena iznosi 499 eura.

oneplus-5