dijete

Bi bilo lakše imat muda učit od djece

GPS za dušu Pričam ti priču

Rasplakalo danas skoro.

Od sreće.

Obožavam delat s djecom. Jer su sve koje odrasli nisu. Uglavnom se jako imamo i kužimo. Ali nađe se tu i tamo kojem je koma ovo bradato odurno izdanje. I meni je.

I tako danas u kvartu, idem po jogurt, vraćam se iz dućana, a susjed šeće svog klinca i klinku, mali 3, mala cca 5 godina. I par riječi chit chat pričam mu kakvu sam saobraćajku naišao po cesti jučer usput mlatim rukama, a mali se odmaknuo i gleda oprezno. Susjed veli boji te se, gledao je film bio vukodlak na tv i sad kaže da si strašan. Mala se smije kao hrabra. I mali ustukne. Ako kaj naučiš je to da s klincima nikad niš na silu. Ko sa zverima. Nema tu podvala. Full instinkt. Daš im da te nanjuše, prouče, pa ako kliknete super, ako ne, jebi ga brale, oni su u pravu. I velim malom jel te mogu nešto zamoliti, molim te pomozi mi. I zlažem foru koju sam curama u srednjoj za zajebanciju uleta prodavao. Kao daj vidi neki drek mi je uletio u oko, pa kad se komad približi dosta ti je poljubiš. I onda ako te flisne jebi ga a ako se nasmije, juhu. Kažem mulcu molim te pomozi mi imaš male prstiće neki vrag mi je u oku hoćeš pogledati. I mali se nećka. Tata skuži i digne ga. Ja pružim ruke, mogu te molim te ja uzet bit će lakše izbliza. Mali oprezno ali pusti se. I držim ga. Ruke okupirane. Govorim mu kako mi je koma brada i jedva se čekam obrijati. Mali oprezno prstićima ide gledao kao što mi je u oku. Velim mu puhni molim te bit će mi lakše. On puhne. Ja mu namignem. I opet. I opet. I počne se smijat. I kažem mu jel mi možeš možda poljubit u oko brzo će mi proć. I mali od šuba stisne, kušne. I pobijedili strah u tri minute.

Ali. Ubilo me. Spustim maloga. I dalje pričam s tatom par minuta i čujem malog kako govori sestri objašnjava da me se uopće nije ni bojao jer striko ima dobre oči. Baš tim riječima. Pa jebemti maloga. Reko sad moram žmirit jer će ti dobre oči plakat. I tak. To koliko su klinci genijalni i kako super savladavaju nepoznato i strah i kako su otvoreni prema ljudima. To je ono što im neki idioti odrasli po putu narede izgubit. A ne bi trebali. Bi bilo lakše imat muda učit od djece. Bi svima bilo bolje. Jako. Ali jako.

Anđelo Jurkas