ivica-percl-perica-stari-pjer

Na današnji dan prije 10 godina otišao Ivica Percl

GPS za dušu Vremeplov

U Zagrebu je, 16. 3. 2007. u 62. godini umro Ivica Percl, hrvatski šansonjer, skladatelj, pjesnik, karikaturist, slikar, jedan od posljednjih trubadura hrvatske šansone, slavan po pjesmi “Stari Pjer“.

Autor pjesme, s kojom je Percl 1968. godine nastupio na Zagreb festu, s njom je, također, na velika vrata kročio na scenu. Riječ je o Đorđu Novkoviću, koji je upravo bio napustio Indexe i iz Sarajeva preselio u Zagreb.

Prema podacima izdavača (Jugoton/Croatia Records), ”Stari Pjer” je najprodavaniji domaći naslov svih vremena.

U vrijeme najvećih uspjeha, tokom 1970-ih, objavljene su brojne singl ploče Ivice Percla, ali u kasnijem razdoblju izdao je svega tri albuma: “Ivan Ivica Percl – 30 godina Starog Pjera” (Croatia Records, 1998.), zatim “Da se ne zaboravi – 13 godina poslije” (Alineja, 2004.), s antiratnim i protestnim šansonama, te “U Zagrebu, sa Zagrebom, za Zagreb” (Cantus, 2007.), objavljen neposredno uoči njegove smrti.

Za svoj umjetnički rad, koji uključuje slikarska djela i karikature, Percl je odlikovan ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Kako je nakon njegove smrti rekla autorica Nada Vrkljan-Križić, “… sve do kraja, skroman i povučen kakav je već bio, Percl je bio ozbiljan i usredotočen promatrač i komentator vremena u kojem je živio, svjedok običnosti svakodnevnoga života i malih ljudskih sudbina.”