med

Kako ispravno konzumirati med?!

Metropol Zdravlje

Med je jedan od najzdravijih darova prirode, ali i medom se možete ‘predozirati’ ili ga koristiti na način koji neće donijeti nikakve povoljne efekte na organizam.

Med odlično djeluje na izbacivanje toksičnih tvari iz tijela, ima antibakterijski i antivirusni učinak i u ograničenim količinama ima povoljan učinak na naš organizam, ali samo ako se pravilno konzumira.

Alergije i viroze u vrijeme smjene zime i proljeća čini med privlačnim za svakodnevno konzumiranje, pa ćemo samo podjetiti na nekoliko osnovnih pravila, jer u suprotnom nećete postići odgovarajući rezultat.

Činjenicu da je za konzumiranje meda najbolje koristiti plastične ili drvene kašičice većina zna, ali ostale preporuke uglavnom se previđaju. Najvažnija je – med nije dobro odmah progutati, nego se treba lagano i postupno rastvarati u ustima, te dodatno zaliti s malo vode. Može se i odmah razmutiti u vodi čaju ili mlijeku, ali je važna napomena – med nema nikakav učinak u vreloj tekućini.

U istom kontekstu, ne preporučuje se med ni u kolačima koji se peku na visokim temperaturama.

med

Stručnjaci tvrde da med ne treba davati maloj djeci mlađoj od dvije godine, jer na njihov probavni trakt može djelovati nepovoljno.

Napokon, s medom nikako ne treba pretjerati. Jutarnja i večernja kašičica sasvim je dovoljna za dnevnu dozu. Ipak, spomenimo i drugu preporuku da uzmete jednak broj grama meda koliki je broj kilograma vaše težine (ali raspoređenih u više dnevnih doza). No, ako niste znali, i medom se može predozirati. On je visoko ugljenohidratantna komponenta, pa kao posljedica ‘predoziranja’ može se poverćati temperatura tijela, javiti srčana aritmija, mučnina, povraćanje i slično, premda sve moguće tegobe uglavnom nestaju nekoliko sati poslije konzumiranja.

Livadski, bagremov ili šumski med?

Livadski je najkompleksniji i zbog velikog sadržaja vitamina treba ga uzimati u vrijeme jesenjih i proljetnih prehlada. Bagremov (po boji najsvjetliji) ima malo polenovog praha, pa je dobar za one koji su alergični na polen, a uz to najbrže se rastvara u probavnom traktu. Šumski med je najtamniji i specifičan po velikom sadržaju minerala koji su značajni za obavljanje umnih i fizičkih aktivnosti.

Na kraju, posebna preporuka odnosi se na matičnu mliječ, koja je vrlo korisna za regulaciju metabolizma, te može pomoći u sanaciji nekih bolesti – srčanih tegoba, čira i nekih drugih bolesti digestivnog trakta.