vjestice novog doba

Samo da znate: vještice su oko nas! I mogu nas začarati!

GPS za dušu Svijet tajni

Vođeni nedavnom objavom američkih vještica i vještaca da će svakodnevno bacati čini na Trumpa, sve dok ne postignu da bude smijenjen s dužnosti predsjednika, pozabavili smo se temom o modernim vješticama.

U srednjem vijeku Crkva ih je nesmiljeno progonila i, nakon spektakularnih ”suđenja”, javno spaljivala na lomači.

Svejedno, vještice su preživjele do današnjih dana.

Nekima je to zabava, neki od toga rade posao ‘prodaje magije’ (ili možda prodaju magle), dok postoje i stručna tumačenja metaforičke uloge žene-vještice u modrenom svijetu.

Poklonici ezoterije nas uvjeravaju: bez obzira ako nikada niste vjerovali u njih, vještice postoje, kao što postoje anđeli i duhovi. Običan smrtnik neće ih ni primijetiti, ali ‘prosvijećeni’ će ih prepoznati bilo gdje.

vjestice novog doba

Svojevremeno je Poljakinja Katarzyna Majak uradila seriju intervjua i portreta modernih poljskih vještica, iscjeljiteljica, vidovnjakinja i spiritualistkinja. Majak je izjavila da joj je cilj bio da prikaže javnosti alternativne duhovne pravce žena koje žive u Poljskoj, dominantno katoličkoj zemlji. Njihove portrete je pokazala na izložbama i predstavila u knjizi, a na pitanje kako definira tu pojavu, rekla je: “Vještica je žena koja posjeduje znanje, te koristi metlu kako bi očistila svijet”.

Inače, glavni reperoar vještica u brojnim vradžbinama su ljubavne magije. Kopanjem po starim tekstovima, pronašli smo priču i o domaćoj vještici koja se zove Lamia i koja je otkrila da je ona šesta generacija vještica, što se prenosi sa ženske linije (sa majke na kćerku). Prema njenim riječima, vještičarenje je oduvijek bila normalna stvar u njenoj obitelji, kao i njihovi običaji te način života.

Štaviše, Lamia je spremno otkrila jednu od ljubavnih magija, pa ako baš želite, možete sami pokušati.

svijeće

U magijama se insistira na korištenju jednog osobnog predmeta osobe kojoj su čini namijenjene. Najčešće je to vlas kose, a u ljubavnim magijama još je bolja maramica, koja u narodnoj tradiciji, inače, ima značajnu ulogu u ‘ljubavnim pričama’.

Uglavnom, ako vam osoba čiju ljubav priželjkuje ne uzvraća osjećaje, evo šta ćete učiniti: od 9 svijeća treba formirati krug i usred toga postaviti taj osobni predmet. Sve to trebate učiniti pored svjetlosti punog Mjeseca. Ako je moguće, učinite to pod vedrim nebom, kroz 3 noći, kada se Mjesec nalazi na najvišoj razini. Svijeće zapaliti prema kretanju kazaljki na satu, pa nakon kratke meditacije, slijedeću rečenicu 7 puta ponoviti u toku rituala – ”Mjesečeva Majko, ti koja imaš uvid u srca zaljubljenih, probudi (navesti ime) osjećanja prema meni i postani naš doživotni pratioc”.

I to je to.

Kako smo u moru priča o vješticama pronašli i neka vrlo ozbiljna tumačenja, evo i tog pogleda.

Pokret modernih vještica, kao reakcija na religije patrijarhata, počeo je otkrivati i redefinirati duhovnost starih kultura, koje su štovale boginju i unutar kojih je žena i sveukupno žensko načelo bilo poštovano mnogo više, nego sto je to slučaj u današnjim vremenima.

vjestice novog doba

Ne radi se tu ni o kakvim ‘zlokobnim crnomagijašicama’, već su u većini slučajeva u pitanju kreativne, pametne žene, pretežno ljevičarskih svjetonazora, a koje su snažno razočarane službenim, tradicionalnim vjerskim sistemima, koji se nisu na pravi način uhvatili u koštac sa problemima današnjeg svijeta.

Moderne vještice njeguju načelo nenasilja, kao i poštovanje sveukupnog života, posebno čovjekovog. One vjeruju da ni jedna ideologija i nikakva religiozna ideja ne smiju biti opravdanje u ime kojega će se ubijati druga ljudska bića: svaki izraz nasilja zapravo je prikriveni vid nesposobnosti da se konflikti razriješe mirnim, inteligentnim putem, kroz žensku asertivnost, umjesto kroz mušku agresivnost.

Vještice se zalažu za toleranciju i suživot svih živih bića koja žive na planeti, jer su sva živa bića zapravo manifestacija metaforičke planetarne boginje i njezina djeca.

Koliko su moderne vještice, prema ovoj analizi, bitne za sudbinu svijeta pokazuje i ova konstatacija: sve životinjsko, instinktivno, lunarno i arhetipsko u čovjeku podvrgnuto je kritici i torturi inkvizitorskog svjetonazora, a posljedice toga neposredno se uočavaju u načinu na koji danas tretiramo naš planet – bez imalo poštovanja istrebljuju se brojne životinjske i biljne vrste, voda i zrak se zagađuju, u svijetu vladaju glad i bolesti. S druge strane, i crkva muškog svećenstva, ali općenito i muški svijet krupnog kapitala gomilaju ogromna materijalna bogatstva, te istovremeno licemjerno propovijedaju malim potrebu za skromnošću i poniznošću.

E, pa onda, živjele vještice!