Scream For Me Sarajevo

BiH filmovi na evropskim filmskim festivalima

Cooltura Gledam

Nakon uspješne prezentacije bh. kinematografije u Firenci, gdje je prikazano čak šest naslova u okviru Balkan Florence Express koji je održan od 23. do 26. februara, bh. filmovi nastavljaju uspješnu festivalsku turneju.

U takmičarskom programu Sofia internacionalnog filmskog festivala, od 9. do 19. marta, u konkurenciji za najbolji kratki film našla se Elma Tataragić sa svojim redateljskim debijem ”Sjećam se” (glavna uloga Alena Džebo), a u okviru Balkanske konkurencije prikazat će se film ”When the Day Had No Name” Teone Mitevske za koji scenarij potpisuje također Elma Tataragić.

”Sjećam se” je već prikazan u brojnim takmičarskim programima evropskih filmskih festivala, a specijalno priznanje kritike dobio je na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

U okviru programa aktuelnog beogradskog film festivala, FEST Forward, među 10 projekata, odabrano je djelo rediteljice i scenaristice Ines Tanović Sin” i sa ostalim projektima takmiči se za nagradu od 4.000 eura.

Nadalje, tri bosanskohercegovačka filma ušla su u selekciju 22. Vilnius Film Festivala. Radi se ponovo o kratkom filmu autorice Elme Tataragić ”Sjećam se”, o dokumentarnom filmu ”Scream For Me Sarajevo” autora Tarika Hodžića te o bosanskohercegovačkoj koprodukciji ”Sieranevada Chiristi Puiua.

Nakon što je ”Scream For Me Sarajevo” (dokumentarac o posjeti Brucea Dickinsona opkoljenom Sarajevu 1994.) osvojio je specijalnu nagradu žirija, nagradu za ljudska prava, te nagradu publike na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, najnoviji uspjeh ovog filma jeste da ga je EDN (European Documentary Network) odabrao za naslov mjeseca.