porodica

Šta genetski nasljeđujemo od mame, a šta od tate???

21. vijek Jedi moli voli Naučno (ne)dokazano Top teme

Jeste li znali da se izrazito upečatljive crte kao što je nos, prenose sa jedne na drugu generaciju?

A jeste li znali da se velike uši nasljeđuju od oca, dok se za veliki nožni prst možemo zahvaliti majci?

Naučnici tvrde da djevojčice češće liče na očeve, dok su sinovi na majke. Dječaci od majke naslijede samo jedan x hromozom koji određuje fizički izgled, dok je očev x hromozom siromašan takvim genima.

Kod djevojčica je situacija potpuno drugačija. One dobiju po jedan x hromozom od oba roditelja, bogat genima za određivanje fizičkog izgleda i time imaju podjednaku šansu da liče i na oca i na majku.

spol-bebe-trudnoca

Što se tiče boje očiju, to takođe ovisi o kombinaciji gena. Međutim, tu postoji jedan zakon po kojem je nemoguće da roditelji sa izrazito tamnim očima, dobiju plavooko dijete. Za razliku od njih, osobe sa smeđim očima i kosom mogu dobiti potomka sa plavim okicama, iako je češći drugačiji primjer.

Boja kose ovisi o genetskoj kombinaciji, pa ukoliko su oba roditelja svjetlokosa i dijete će naslijediti svijetlu nijansu. Ako jedan roditelj ima tamnu, a drugi svijetlu boju kose, dijete će biti tamnokoso ili će dobiti srednju nijansu. Isto je i sa kovrdžama, pa tako, ako jedan roditelj ima kovrdžavu kosu, velika vjerovatnoća je da će je i dijete imati.

Kada je u pitanju karakter, više ličimo na svoje očeve, ali od njih nasljeđujemo i sklonost određenim bolestima kao što su dijabetes i povišeni krvi pritisak.

bebe