Kupaonica

Najviše bakterija u domu krije kupaonica!

Metropol Zdravlje

Prva asocijacija u vezi kupaonice je higijena i čistoća. Međutim istraživanje pokazuje: zastor na kadi ili tuš kabini omiljeno je stanište bakterija, buđi, kamenca, gljivica i mikroorganizama.

Zastori se uvijek ovlaže prilikom tuširanja i uvijek ih ostavljame da se same osuše. Prilikom narednog tuširanja, paradoksalno, mikroorganizmi sa zavjese nas napadaju dok sa sebe skidamo prljavštinu.

Bakterije se na plastičnoj površini zavjese razmnožavaju geometrijskom progresijom i prema jednom istraživanju na svaka dva kvadratna centimetra živi milion mikroba, što može stvoriti aerosol koji lako dospijeva u pluća.

Zbog toga se preporučuje jednom sedmično prati kupaonske zastore u mašini ili rastvorom varikine u vrućoj vodi, a općenito bi bilo dobro češće mijenjati zastore. Nakon tuširanja bi trebalo maksimalno raširiti zastore, kako bi se što prije osušili i zadržavali na sebi što manje kapljica, pogodnih za nove kolonije bakterija.

Također, preporučuje se potpuno izbjegavanje pvc zastora i korištenje poliesterskih, a najbolja (premda i najskuplja) varijanta su staklene pregrade.