Vece uz radio, Nikola Karaklajić, Boban Petrović, Petar Peca Popović

50 godina kultne pionirske muzičke emisije ‘Veče uz radio’

GPS za dušu Muzika - regija Vremeplov

Na današnji dan 10. 11. 1968. godine, u eter je krenula emisija “Veče uz radio” prvog programa Radio Beograda, koju je osmislio, uređivao i vodio Nikola Karaklajić, a kasnije su mu se pridružili i Petar Peca Popović te Petar Janjatović.

Ono što su u to vrijeme na cijelom kontinentu globalno značili Radio Luxemburg ili BBC-jev muzički program, to je za rock u tadašnjoj Jugoslaviji predstavljala ova emisija. U njoj su predstavljani najnoviji snimci domaćih rock grupa i jedan od prvih prezentiranih albuma bio je “Naši dani”, prvi jugoslavenski rock album, koji je snimila zagrebačka Grupa 220 i koji se pojavio krajem decembra iste godine.

Top lista ove emisije imala je neobičan naziv – Grom lista.

“Veče uz radio” se slušala po svim okolnim zemljama… “Odakle sam ja dobijao mnogo pisama, a naročito je bila slušana u Bugarskoj, gde je zbog razumljivog jezika zamenila čuvenu “Top twenty” Radio Luksemburga. Od samog početka emisija VUR je imala svoju listu najpopularnijih ploča, ali se umesto “top” zvala “grom” lista. Uvek je predlagano 10 najnovijih ploča za koje su slušaoci glasali, a one sa najviše glasova bi bile ponovljene sledećeg ponedeljka. Emisija je išla ponedeljkom od 20 do 22 i često smo je uživo prenosili iz raznih omladinskih klubova, škola, sportskih hala … ali to je već neka druga priča… Ja sam ostao njen voditelj sve do 1982. godine” (iz svjedočenja Nikole Karaklajića).

Emisija je na programu bila do 1986. godine i kroz nju su prve novinarske i radijske korake imali brojni kasnije znameniti rock novinari, kao Petar Peca Popović, Petar Janjatović i Zoran Modli.

Zanimljiv projekt ostvaren je uz osmi rođendan emisije.

U beogradskom Domu sindikata, 10. 11. 1974., organiziran je slavljenički koncert na kojem su svirali Bijelo dugme, Pop mašina, Smak i još nekoliko manjih bendova.

Događaj je interesantan i zbog toga što je ovo bio prvi nastup Smaka pred beogradskom publikom, a istovremeno s njima je prvi puta svirao klavijaturista Laza Ristovski. Smak je nekoliko dana kasnije priredio samostalni koncert na beogradskom Filološkom fakultetu, također sa Ristovskim, koji je, zapravo, bio samo gost i tek će od od početka naredne godine postati njihov punopravni član.

Naslovna fotografija: Vece uz radio, Nikola Karaklajić, snimatelj Boban Petrović, Petar Peca Popović

2008 - Nikola Karaklajić (sjedi), Zoran Modli, Žika Jelić, Peca Popović, R.M.Točak, Petar Janjatović
2008 – Nikola Karaklajić (sjedi), Đule Van Gogh, Zoran Modli, Žika Jelić, Peca Popović, R.M.Točak, Petar Janjatović

2 razmišljanja na “50 godina kultne pionirske muzičke emisije ‘Veče uz radio’

  1. Jedan od stalnih saradnika ove epohalne emisije bio je Aleksandar Aca Davinic, rekorder u duzini vodjenja disco programa. Zatim I mnogi drugiz cele nam Jugoslavije. Hvala za divan tekst.

Komentari su zatvoreni.