Bruce Dickinson u Sarajevu

Bruce Dickinson, frontmen Iron Maidena, počasni građanin Sarajeva

Celebrity Show Time

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno odlučilo da priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva dodijeli Bruceu Dickinsonu, frontmenu Iron Maidena.

Temelj ovoj odluci je već legendarna priča – Bruce Dickinson je s bendom 14. 12. 1994. održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u opkoljenom Sarajevu, a britanski rock muzičari riskirali su živote da bi ostvarili ono što je navedeno u obrazloženju Udruženja umjetnika Concept Media za prijedlog da Bruce Dickinson bude proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

“Koncert koji je ljudima vratio nadu i koji ih je uvjerio da nisu sami. Koncert koji je donio dašak mira u razoreni grad. Bruce je, zajedno sa svojim bendom, Sarajkama i Sarajlijama podario koncert u koji i danas rijetko ko može povjerovati. Ali im je podario i nešto mnogo važnije. Vratio im je nadu i poručio im da nisu sami na svijetu. I ljudi su mu povjerovali. Za neke je ovaj koncert bio početak kraja opsade, znak da dolazi bolje vrijeme u kojem će ti momenti mira biti konstanta i u kojem ćemo se moći i sjećati upravo tog koncerta te uvjeravati potencijalne sagovornike da se to stvarno desilo”, navedeno je u prijedlogu.

Kao što je poznato, sarajevski ratni koncert je tema senzacionalnog dokumentarnog filma “Scream for Me Sarajevo” režisera Tarika Hodžića, koji je sniman 2015. godine, pa je tim povodom Diskinson na nekoliko dana ponovo stigao u Sarajevo. A koliko i njemu znači cijela priča govori podatak da je u nedavno objavljenoj biografiji “What Does This Button Do?” (izdana u Hrvatskoj pod nazivom “Čemu služi ovaj gumb?”) veliki dio sjećanja posvećen upravo boravku i koncertu u opkoljenom Sarajevu.

Priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva” Dickinsonu će biti uručeno 25. novembra.

Naslovna fotografija: Dickinson u Sarajevu 2015. na snimanju dokumentarnog filma

Iz filma 'Scream for me Sarajevo', publika u BKC-u 14.12.1994.
Iz filma ‘Scream for me Sarajevo’, publika u BKC-u 14.12.1994.

2 razmišljanja na “Bruce Dickinson, frontmen Iron Maidena, počasni građanin Sarajeva

Komentari su zatvoreni.