Tony Joe White

Umro Tony Joe White

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Country rock i blues autor, gitarista i pjevač, poznat ponajviše po pjesmi “Polk Salad Annie”, umro je 24. 10. u Nashvilleu u svojoj 75. godini.

Tony Joe White je specifičan muzičar, kojeg je odlikovao poseban ‘lazy’ stil, ali nije bio velika planetarna zvijezda i samo jedna njegova pjesma imala je iznimni svjetski uspjeh, “Polk Salad Annie” iz 1969. godine, koju su kasnije obrađivali slavni muzičari kao Elvis Presley, Hank Williams Jr., Tina Turner, Ray Charles, Waylon Jennings i brojni drugi.

Još dvije njegove autorska pjesme u opusu drugih izvođača postale su slavne, “A Rainy Night in Georgia“, koja je donijela popularnost r&b pjevaču Brooku Bentonu, te “Steamy Windows“, objavljena na albumu Tine Turner Foreign Affair (1989), a Tony je sudjelovao u snimanju četiri broja tog albuma i u produkciji.

Tony Joe White

Zanimljivo je da mu je taj angažman donio Mark Knopfler, koji je bio poštovalac Tonyjevog rada (što nije neobično poredeći zvuk frupe Dire Straist i američkog muzičara), te su postali prijatelji.

Od debitantskog izdanja ”Black and White” koje je objavljeno 1968. godine, preko poznatijih ”Tony Joe White” (1971.), ”Dangerous” (1983.) ili ”Lake Placid Blues” (1995.) do zadnjeg albuma ”Bad Mouthin”, koji je objavljen 28. 9. ove godine, Tony Joe White je iza sebe ostavio opus od 16 studijskih i 4 koncertna albuma.