RocHoir, foto Mikica Andrejić

RocHoir, jedinstveni dječji rokerski hor – Što ne može niko, možeš ti

Muzika - regija Show Time

Djecu uglavnom oblikujemo po sebi. Tako i u muzici, koja možda više ili bar lakše od svega određuje njihov kasniji stav u cijelom životu. Zbog toga je beogradski dječji RocHoir jedna od posebnih priča.

Malobrojni su u našem regionu mali horovi koji odrastaju na pop i rock kulturi. Formiran kao Superar još 2011. godine, a danas poznat kao ”Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice, beogradski hor ”Čarolija”, dječji hor mostarskog MC ”Pavarotti” u svom repertoaru često imaju i klasike popa i rocka, ali jedan novi mali kolektiv je specijaliziran za ove žanrove.

Naziv mu je RocHoir i formiran je na ideji promocije rock kulture zasnovane na filozofiji bunta i kritičkog mišljenja.

Zamisao je rođena spontano, nakon što je u beogradskoj osnovnoj školi ‘’Ivo Andrić’’, uz njihovu jubilarnu godišnicu, nastupio školski hor i pod dirigentskom palicom nastavnice Jovane Obradović izveo pjesme poznatih rock i metal sastava s takvom energijom da su tom nastupu izvijestili Rock radio, Nocturne Magazine i čak najveći heavy metal portali kao Metal Hammer, Metal Injection, Metal sucks, dok je svjetski poznati metal sastav, američki Manowar, na svojoj fb stranici objavio snimak horskog izvođenja njihove kompozicije ‘’Heart of steel’’.

Ubrzo su uslijedili pozivi za gostovanja – Rock radio na Sajmu medija i komunikacije, svečano otvaranje Sajma sporta, razni međunarodni skupovi, te pjevanje sa poznatim beogradskim punk i rock bendovima Samostalni referenti i Ničim izazvan.

Tako se Jovani Obradović upalila lampica da pokrene dječju RocHoir misiju.

Iza njih je tek jedna sezona, u kojoj su imali niz samostalnih nastupa i predstavljanje na rock festivalima Blokstok u Novom Sadu i Border rock u Kladovu, a onda je za veliko finale prve sezone stigao poziv od rock grupe Komuna, novog bosansko-hrvatskog benda koji je formirao znameniti Mirko Šenkovski Geronimo, da RocHoir pjeva u njihovoj pjesmi ‘’Faraoni’’.

RocHoir je puno više od hora.

Otvoren za svu djecu koja žele sudjelovati (i, da, ovo je poziv roditeljima), ovaj projekat čine radionice i drugi edukativni audio-vizuelni sadržaji, sve ono što čini misiju odgovornosti da se ‘’djeci pruži mogući izbor kao odgovor današnjoj iskrivljenoj slici muzičkih, moralnih i socijalnih vrijednosti’’.

Kako smo u uvodu napisali, djecu je lako oblikovati. Ili da se poslužimo riječima velikog Duška Radovića: ”Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide”.

U svijet RocHoira možete ući na njihovoj facebook stranici.

Naslovna fotografija: RocHoir, foto Mikica Andrejić