Indexi i Kornelije Kovac

Dvadeset godina od kontroverznog beogradskog koncerta Indexa

GPS za dušu Vremeplov

Sarajevska grupa Indexi nastupila je 24. 4. 1998. godine na prvom od tri uzastopna i rasprodana koncerta u beogradskom Sava centru. Koncerti je bio vrhunski događaj, ali okolnosti su bile sasvim posebne.

Riječ je, naime, o osjetljivom “političkom pitanju”, o potezu koji će podijeliti javnost, poglavito u Bosni i Hercegovini – Indexi su bili prvi izvođači iz Sarajeva koji, nakon završetka krvavog rata, došli svirati u Beogradu.

Na prvom koncertu Indexe je najavio Dušan Prelević, a kao gosti su s njima nastupili Kornelije Kovač, Vladimir Savčić – Čobi i Nenad Milosavljević (Galija), koji je s Davorinom otpjevao “Sanjam”, pjesmu čiju je obradu Galija snimila uoči rata.

Nakon Beograda priređen je još jedan poseban koncert, u Novom Sadu. Tamo je domaćin Indexima bio Đorđe Balašević, čija je najava na početku koncerta izazvala oduševljenje publike i kazala sve o Đoletovom posebnom odnosu prema Indexima: “Reč muzika počinje slovom M, no za mene ona počinje slovom I – kao Indexi Sarajevo”.

No, okolnosti ove mini turneje opisao je beogradski rock kritičar Petar Luković, u tekstu koji je 11. 5. objavljen u časopisu “Naši dani”: … Koncert je, inače, bio odličan, sjajan zvuk, perfektna svirka, diskretno komuniciranje sa posetiocima – sve je bilo kako se poželeti može. Nažalost, bezobzirnost i bestidnost onih koji su Indexima onemogućili da Beograd vide poslednjih šest godina, a koji sad nisu propustili njihov koncert, praveći se blesavi, kao da rata nije bilo i kao da su oni uvek bili za mir… ostavilo je senku gađenja, ne na koncert, nego na Veliku Zloupotrebu od koje u Srbiji ne možemo da pobegnemo i koja svaku normalnu stvar (pa makar to bila i muzika) pretvara u instrument vlasti i režima… Da ne budem shvaćen pogrešno: bilo je potresno videti Indexe u Beogradu. Ko je to osetio, razumeće o čemu se radi”.

Indexi su vrlo brzo koncert priredili i u Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske, koja je bila označena kao “glavni ratni rušitelj BiH”.

U dvorani Borik se 16. 5. okupilo 3.500 gledatelja, koji su burno pozdravili Indexe, ali njihov odlazak u Banja Luku nije izazvao iste reakcije.

Ako niste znali:

Posljednji koncert originalnih Indexa, sa Davorinom Popovićem i Bodom Kovačevićem na čelu, održan je upravo u Banja Luci, 5. 5. 2001. Mjesec i pol kasnije Davorin je umro i to je bio kraj grupe.

Banja Luka 5. 5. 2001. -posljednji koncert Indexa (foto D.Gavric)
Banja Luka 5. 5. 2001. -posljednji koncert Indexa (foto D.Gavric)