Johnny, M.O.R.T.

Dobrodošli u logor! M.O.R.T. spot kao dokument upozorenja.

Muzika - regija Show Time

Novi singl grupe M.O.R.T. čini jedno od centralnih mjesta albuma ”Tužna kocka” i završni je komad antiratne trilogije zajedno s pjesmama ”Lažna Arkadija” i ”Olovni Vojnici”, ali je i važan simboličan video dokument o razaranju prostora za rad mladih bendova.

Video ”Logor” snimio je mladi talentirani video umjetnik iz Sinja Dominik Belančić. Lokacija snimanja spota je ista ona na kojoj je mjesec dana ranije, koncertom pred 500 ljudi. M.O.R.T. proslavio 5 godina djelovanja i 5 godina od albuma prvijenca “Vrhunsko dno”.

Ideja za spot, međutim, došla je zbog nesretnih okolnosti.

Naime, sinjska alternativna kulturna žila kucavica “Vojarna” je u međuvremenu izgorjela jedne kišne noći pod sumnjivim okolnostima. Osim što je zaustavljen rad udruga koje su u njoj radile kulturno umjetnički program i što su izgorjeli muzički instrumenti,  stopiran je i rast mladih bendova koji su tu vježbali svoje prve korake.

”Još jedan javni prostor za mlade je izbrisan sa kulturne karte Hrvatske. Ne može se ne primjetiti da takvih slučajeva ima još. Kulturni prostori se zatvaraju, ruše i sabotiraju a istovremeno otvaraju prave vojarne i uvodi obavezni vojni rok. U takvom vremenskom nizu izgorena zgrada vojarne od koje su ostali samo zidovi i željezna vrata i bend koji usprkos svemu svira unutra savršeno simbolizira  način života i prostor na kojima živimo”, reakcija je benda M.O.R.T.