Muse

Muse pred novi album: Vrijeme gitarskih ‘bogova’ je gotovo

Muzika - svijet Show Time

Nakon prošlogodišnjeg singla “Dig Down”, britanski rock sastav Muse predstavio je novu pjesmu za sljedeći album, a njihov frontmen Matt Belamy tim povodom progovara i o nekim globalnim muzičkim trendovima.

Najnovija pjesma ‘Thought Contagion’ predstavljena je u programu BBC Radija 1, u kojem je gostovao lider grupe Muse.

To je drugi broj kojim se najavljuje predstojeći osmi album i, za razliku od prethodnih projekata, bend će ga izdati jednu po jednu pjesmu, umjesto da osmišljava sveobuhvatni koncept.

“Ako išta, podsjeća me kako je to bilo na samom početku, kada je bend započinjao”, kaže vodeći pjevač i gitarista Matt Bellamy. “Tada razmišljaš: moramo ovo napraviti maksimalno dobro koliko može biti. Dakle, fokusiran si na jednu ili dvije pjesme, umjesto o 12, 13 pjesama”.

Također, pjevač kaže da će cijeli album biti završen do kraja godine, možda čak na jesen, a onda bi Muse iduće godine krenuo na punu svjetsku turneju.

Upravo u vrijeme kada se spominje mogući bankrot legendarne američke tvrtke Gibson (čije su kultne Les Paul gitare svirali Jimmy Page, Eric Clapton, Slash i brojni drugi gitaristički heroji), Bellamy u intervjuu za BBC kaže da su dani ”rock bogova” poistovjećenih sa Fender Stratocaster gitarama već završeni.

“Gitara je postala teksturalni instrument, umjesto vodeći instrument. I mislim da je to vjerovatno dobra stvar. Ono što je uzbudljivo u ovom periodu muzike jeste da možete miješati klasiku sa hip-hopom i rockom u istoj pjesmi. Kao rock bend, vi ste jednom nogom u prošlosti ako svirate instrumente poput gitare, basa i bubnjeva”, kaže gitarista grupe Muse.

Upravo je Muse prihvatio druge stilove muzike, spojivši progresivni rock, elektroniku, R & B i operske elemente u svoje pjesme.

Tako i na novom singlu ”Thought Contagion” bend unosi uzorke trap muzike, prvi put korišteći 808 drum mašinu.

“Oduvijek smo vodili računa o tome šta je novo i uzimali stvari za koje mislimo da su kul u savremenoj muzici. To je uvijek bio naš fokus”, zaključuje Bellamy.