Bilk – bezvremeno putovanje do muzičkog ‘Quantum Statusa’

Muzika - regija Show Time

Najavljen singlovima ‘Like2Dance’ i ‘LOVE4androids’, drugi album zagrebačke grupe BILK intrigantnog naziva ‘Quantum Status’, objavljen je 19. 2. 2018. pod etiketom Aquarius Records, kao digitalno i 12” LP izdanje.

BILK je danas electro trio, ali je zanimljivo da su u početku, prije petnaestak godina, bili mnogoljudniji alter-rock sastav sa pjevačicom, a jedan od izlazaka iz lokalnih okvira – nastup na tadašnjem znanom regionalnom demo rock festivalu ”Heineken Music Fest” u Zenici 2003. godine – donio im je pobjedu. U konkurenciji pedesetak bendova iz svih ex-YU zemalja (među kojima su bili riječki Father, zagrebački Poper, sarajevski Ofsajd, travnički Puls asvalta, mostarski Sivi dom, zenički VEK i dr.) žiri je BILK proglasio ukupnim pobjednikom.

Bilk 2003. godine, pobjeda na HMF

Sada je BILK već kultni predstavnik elektronske live muzike na ovim prostorima, sastav koji eksperimentira s elementima elektronike u bendovskom pristupu. Svoj žanr ne preciziraju, ali u svih deset novih pjesama BILK vodi slušatelje na drugačije muzičko putovanje od standarda.

Bespredmetno je opisivati groove i slojeviti synth zvuk pomiješan sa akustičnim bubnjem, jer to inovativno kreiranje muzike treba samo doživjeti slušanjem.

BILK su Edi Grubišić (bubanj), te iz rane izvorne postave Tin Oberman (sintesajzer, gitara i glas) i Luka Vrbanić (bas gitara, sintesajzer i glas).

Album ‘Quantum Status’ miksali su Hrvoje Pelicarić, Matko Šašek Koolade i Tin Oberman, mastering je uradio Norman Nitzsche (Calyx, Berlin), a produkciju potpisuje BILK. Za vizualni identitet zaslužan je Dalibor Barić (aka Omegathekidphoenix).