IN music – IN recept: nacionalni izbori perspektivnih bendova

Muzika - regija Show Time

Pored odabira najvećih zvijezda koje će predvoditi line-up ovogodišnjeg INmusic festivala, producenti program upotpunjavaju ‘nadolazećim i perspektivnim imenima’ kroz lokalna koncertna nadmetanja.

Jedno je već održano u Velikoj Britaniji – brojni novi autorski sastavi sudjelovali su u posebnom takmičenju s ciljem svoje međunarodne afirmacije putem INmusic festivala, a najavljeno je da će uskoro istu takvu priliku dobiti i autorski sastavi iz Hrvatske i Slovenije, za koje će biti raspisani jednaki posebni natječaji.

Zapravo, ”Northern Exposure INmusic” je nastavak višegodišnje suradnje INmusic festivala i britanskih partnera EuFest i Northern Exposure, prethodnih godina poznatog pod projektnim imenom All About The Music.

I ove godine, glavna nagrada natječaja bila je nastup na glavnoj pozornici INmusic festivala, pa su pristigle prijave preko 150 ambicioznih bendova iz svih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva, dok je stručni žiri odabrao šest sastava za finalno sučeljavanje 12. 2. u Pirate Studios klubu u Manchesteru.

Svirali su Hands of Gretel iz Sheffielda, Himalayas iz Cardiffa, The Receivers iz Yorka, Deep City Diver iz Stoke On Trent, The Americas iz West Midlandsa te False Heads iz Londona, a potonji su i pobijedili, pa će publika zagrebačkog festivala upoznati njihov energični i specifični ”post-milenijski grunge” zvuk.

Uz već tradicionalni britanski natječaj za perspektivne bendove, iz organizacije INmusic festivala najavljuju i slične u Sloveniji i Hrvatskoj, koji će najperspektivnijim sastavima pružiti priliku da se predstave u sklopu impresivnog međunarodnog programa INmusic festivala #13, koji predvode Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Alice in Chains, David Byrne, St. Vincent, Portugal. The Man, The Kills i drugi.