Oliver Dragojević

Oliveru Dragojeviću Porin za životno djelo

Muzika - regija Show Time

Na jubilarnoj 25. dodjeli nagrada Porin, 23. 3. u splitskoj Spaladium Areni, poseban trenutak, kao i uvijek, čini uručenje priznanja za životno djelo, a ove godine su ih dobili Oliver Dragojević, Jakša Fiamengo i Pavica Gvozdić.

Malo je reći da je Oliver Dragojević već legenda. Malo je i priznanja koja nije dobio, no sigurno su mu najdraža ona koja u karijeri dugoj pola stoljeća neprekidno dobiva od publike.

One redovne Porine, za albume i pjesme, dobio je toliko puta da ih se ni sam ne može svih sjetiti, a svakako je nezaboravna 1994. godina i prva dodjela trofeja, kada je ”Cesarica” u njegovoj izvedbi i s autorskim potpisom Gibonnija nagrađena kao pjesma i hit godine, a Oliver kao pjevač godine.

Neke simbolike ima da su dva splitska muzička velikana 2017. ponovo zajedno dobili Porina i za album godine ”Familija” i za najbolju vokalnu suradnju u pjesmi ”Sreća”, a simbolika je zaokružena time da je te godine ustanovljena i nova muzička nagrada u Hrvatskoj nazvana – Cesarica.

oliver-dragojevic

”I zato svoju zvizdu slidim, za njon san uteka, samo nju sad vidim, lipo san ti reka”, zapjevao je Oliver prije više od 30 godina i njegova zvijezda ga je dovela tamo gdje pripada – baš među najsjajnije zvijezde ovdašnje muzike.

Drugi ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo, akademik Jakša Fiamengo, kao pjesnik i autor tekstova ima jednak značaj za dalmatinsku pjesmu kao Oliver. A, eto, za njega je napisao znamenite ”Piva klapa ispo’ volta”, ”Infiša san u te” i ”Nadalina”, kao i niz poznatih naslova za Meri Cetinić, Terezu, Nove fosile, Mišu Kovača, Ibricu Jusića, Magazin, Mikija Jevremovića i niz drugih. Manje je poznato da je Fiamengo autor čak 16 knjiga poezije te dobitnik državnih priznanja za književnost, a od 2014. je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Pavica Gvozdić uvažena je hrvatska pijanistica i pedagoginja. Diplomirala je i magistrirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Dobitnica je brojnih velikih nagrada u Hrvatskoj (”Vladimir Nazor”, ”Josip Slavenski”, ”Milka Trnina”, ”Orlando” i ”Marul”), nastupala je po cijelom svijetu s najuglednijim orkestrima i dirigentima, a zanimljiv je njen angažman kao gostujuće profesorice majstorskih tečajeva na više sveučilišta i konzervatorija u Kanadi, Portugalu, Japanu i na Kubi.