seine live

Seine u Banja Luci – ili, mali koncerti za velike znalce

Muzika - regija Show Time

Najkraće: Seine je vrlo maštovit bend. Pobjednik je devetog Demofesta, a sada u banjalučkoj Žiži svira cjelovečernji koncert 16. februara, te za otvaranje večeri dovodi posebnog gosta, kantautora Denisa Kataneca.

Seine je projekt Ivana Ščapeca, a njegovi počeci sežu sve do 2007. godine. Ipak, bend je puni zamah dobio tek nakon što je njegov post-punk-noise bend Vlasta Popić prestao s radom 2015. godine. Iako je nastao kao kantautorski projekt, Seine se u tom razdoblju razvio u punokrvan bend, gdje Ivana na vokalu i gitari prate Dimitrij Mekotanović Petrović (Vlasta Popić, Radost) na bubnjevima, udaraljkama i back vokalima, te Boško Mijušković (Škrtice, Straight Mickey and the Boyz) na basu, čije mjesto ubrzo preuzima Ivan Grobenski (Moskau).

Seine su 2016. nastupili na Demofestu u Banja Luci, te pobijedili i za nagradu dobili snimanje i produkciju debitantskog studijskog albuma. Nakon nastupa na festivalu MENT Ljubljana, 2017. godine, udružili snage sa slovenačkom izdavačkom kućom Moonlee Records, te francuskim izdavačem VOX Project, a rezultat je album “Sno sna“.

Njihov gost, zagrebački kantautor Denis Katanec, jednako je vrijedan posebne pažnje, Ako se ne zadovoljavate standardima. Pokretač je bendova Felon, Denis Katanec Okanagan LTD i KlinikaDK. Iza sebe ima album “Jasno, nečujno, a suviše glasno” sa Felonom, tri eksperimentalna albuma napisana i snimljena u 24 sata (“Sveska bijednih”, “Sveska bijednih II” i “Sveska bijednih III”), zatim “Sve moje Laurie” sa bendom DKOkanaganLTD, solo album “Pejotl” te “Nikta Zorja“.

Koncert je ovo, dakle, za koji neće biti otimanja za karte, ali koji će znalci prepoznati.

Budući da je događaj posredno vezan za Demofest, podsjetimo da je u toku konkurs za takmičarske demo bendove 11. Demofesta (19. – 21. 7.), koji je otvoren do 1. aprila, a detaljan info je na  www.demofest.org.