Glenn-Tipton

Nove loše vijesti iz tabora Judas Priest: povlači se Glenn Tipton

Muzika - svijet Show Time

Nepun mjesec nakon smrti bivšeg bubnjara benda, Davea Hollanda, Judas Priest je danas objelodanio da se jedan od njihovih solo gitarista, Glenn Tipton, povlači zbog Parkinsonove bolesti.

Svi najveći svjetski muzički magazini prenose današnju objavu iz grupe da će dugogodišnji gitarista Glenn Tipton do minimuma smanjiti svoj udio u bendu, kako bi se riješio komplikacija uzrokovanih Parkinsonovom bolešću.

“Prije deset godina je Glenn doznao da ima početak rane faze Parkinsonove – od tada do nedavno Glen je živio svoj život kao veliki heavy metal gitarista kakav je uvijek bio, održavajući po svojoj definiciji standard kvaliteta”, stoji u izjavi benda.

Trenutno 70-godišnji Glenn može svirati i izvoditi neke pjesme Priesta, koje su manje izazovne, ali zbog prirode bolesti on želi da svi znaju da na predstojećoj turneji neće imati svoju nekadašnju ulogu i u duhu metala da show mora ići dalje, njegovu ‘zastavu’ na bini će preuzeti Andy Sneap.

Judas-Priest

Tipton je napisao da želi da obožavaoci znaju kako on misli da je to bitno da bend nastavi svirati i da ga on ne napušta, nego “jednostavno je moja uloga promijenjena, ali ne isključujem mogućnost da odem sa scene kad ne budem više mogao svirati.”

Pjevač Rob Halford, gitarista Richie Faulkner, basista Ian Hill i bubnjar Scott Travis dodali su: “Imali smo privilegiju da svjedočimo Glennovoj odlučnost i stalnoj posvećenosti tokom godina u kojima je pokazivao svoju strast i samopouzdanje kroz pisanje, snimanje i nastupe sa Priestom – on je istinski metal heroj! Nismo iznenađeni Glennovim zahtjevom da završimo turneju ‘Firepower’ i zahvaljujemo se Andyju što nam se pridružio kako bi Glennove želje postale stvarne.”

Glenn Tripton je gitarista Judas Priest postao 1974. godine i s bendom je snimio svih 18 studijskih abuma, od prvijenca ”Rocka Rolla” iz ’74. do najnovijeg ”Firepower”, čiji se izlazak očekuje 9. 3. 2018., poslije čega slijedi turneja.