Big Band & Tayfun

Događaj godine: rock i pop klasici u izvedbi Sarajevo Big Banda

Muzika BiH Show Time

Album i njegova koncertna promocija, 3. februara 2018. u sarajevskom Domu mladih, ne spadaju u spektakle za masovnu publiku (ulaz je besplatan), ali jesu prvorazredan muzički događaj u svakom pogledu.

Swing i jazz adaptacije poznatih pjesama sarajevskih grupa Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Letu štuke, Crvena jabuka i Plavi orkestar, uz vokalne izvedbe Seje Sexona, Dine Šarana, Saše Lošića, Dražena Žerića i Tayfuna Kesgina (Turčin iz Izmira koji živi u Sarajevu), gostujući instrumantalisti (među kojima su gitaristi Bojan Dizdarević, Dragomir Herendić i Emir Hot, klavirista Bojan Ahac i klavijaturista Dado Džihan) – e, to jeste izdanje koje odmah možemo uvrstiti među kandidate za album godine u BiH.

Njegova koncertna promocija, 3. februara u sarajevskom Domu mladih, na kojem će se Sarajevo Big Bandu pridružiti spomenuti pjevači, jednako je tako jedan od događaja sezone. U nekim drugim prilikama i na nekim drugim mjestima ulaznice bi se razgrabile u pretprodaji, ali prepoznajući našu ”muzičku tržišnu situaciju” organizatori najavljuju da je ulaz besplatan.

Tradicija swinga i jazza u Sarajevu traje više od 70 godina, od pionira iz 1950-ih Slavka Hitrija i njegovog seksteta ili velikog Sarajevskog plesnog orkestra Srđana Matijevića, preko BKB trija Kornelija Kovača ranih ’60-ih do Revijskog orkestra RTV Sarajevo od kraja tog desetljeća.

U poratnim godinama, preciznije 2000. godine, rođen je Sarajevo Big Band, koji je koncertnu premijeru imao na jednom veličanstvenom koncertu, 1. decembra u Zetri.

S pravom nazvan ”Najveći koncert u gradu” na sceni je imao Kemala Montena, Indexe, Olivera Dragojevića i Đorđa Balaševića, a s prva tri izvođača svirao je Sarajevo Big Band.

Moćan koncert, a s njima je zvučao još moćnije. Zabilježen je na dvostrukom CD-u u izdanju Mascom Recordsa i ako je još dostupan, trebao bi biti neizostavan dio svake kolekcije. Ovo je jedan od rijetkih video zapisa na internetu.

Sarajevo Big Band je bio aktivan još dvije godine i snašla ga je tako prepoznatljiva sudbina nekomercijalnih umjetnika ovih prostora – ugašen je zbog nezanimanja i nedostatka podrške nadležnih instuticija.

Ipak, 2014. godine je obnovljen, među ostalim na krilima generacije mladih saksofonista koja je izrasla nakon otvaranja odsjeka za saksofon na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Priređivali su koncerte (i možete pogledati dva videa sjajnih izvedbi svjetskih klasika ”Respect” i ”Born to be Wild” u sarajevskom klubu Sloga), a kulminacija njihove druge reinkarnacije je album ”Sarajevo Big Band & prijatelji”, s našim čvrstim uvjerenjem da je jedan od kandidata za album godine u BiH.

Evo liste pjesama:

Ako su to samo bile laži – vokal Saša Lošić
Surfing at Bembaša – vokal Tayfun Kesgin
Lijepa Alma – vokal Sejo Sexon
Tvoga srca vrata – vokal Dražen Žerić
Mjesto za dvoje – vokal Dino Šaran
Ima nešto od srca do srca – vokal Dražen Žerić
Stanje šoka – vokal Sejo Sexon
Tesla – vokal Dino Šaran
Simpatija – vokal Saša Lošić
Haile Selasije – vokal Tayfun Kesgin