Novo kao staro i staro kao svježe: kad Brujači zabruje u Trećoj Smeni

Muzika - regija Show Time

Među nekolicinom pristiglih noviteta spojili smo dva potpuno različita benda sa različitih strana regiona, diskografske poletarce Treću smenu iz Kruševca i veterane Brujače iz Zagreba. Zbog zanimljivog poređenja…

Kruševački pop-rock sastav Treća smena rođen je 2012. i tri godine poslije objavljuje prvi album ”Soba sa pogledom na život”.

Osam njegovih brojeva, kao “Ružičasti RnR”, ”Ti i ja” i ”Ja ću da pevam” (samo naslovom slična Cukićevom klasiku iz ’96. ”Ja bih da pevam”), pitki je pop-rock, negdje pomalo na tragu davnašnje Generacije 5, što bi moglo značiti: slušate, zabavno je – i zaboravite.

Treca smena

Postava se nije mijenjalaIvan Pelaić (vokali, gitara, autor), Jovana Jevtić (prateći vokali), Vladica Bogićević (gitara), Nemanja Milenković (bas), Svetislav Golubović (bubanj) i Nenad Nikolić (klavijature) – ali jeste zvuk na netom objavljenom novom singlu ”Mlade godine”.

Nešto mekši, prefinjeniji izraz i plesni, funkom obojeni ritam opet imaju retro raspoloženje, ali je zrelije od prvijenca. I to je dobra vijest, da bend napreduje. Ako nemaju veće ambicije osim da budu podloga za zabavu i opuštanje, onda će im i drugi album (ukoliko je nova pjesma njegova najava) biti značajan korak dalje.

Nisu oni ni mlađahni, pa im pristaje da stilski budu u ranijem vremenu, možda čak i (zašto ne), kao promjena u kontekstu agresije ovog doba. U tom smislu mogu, daljom genezom, izgraditi uspješnu middle of the road karijeru.

A onda, za zanimljivu paralelu, stiže spot za pjesmu ”Gusarska” s nedavno objavljenog albuma ”Ladanje” zagrebačkog hard-disco/noise-rock/ rolling thunder benda Brujači (na naslovnoj fotografiji).

Oni su već veterani, okupljeni devedesetih, a nakon nekoliko izmjena, od 2008. godine ekupi čine Mario Barišin-Bara (Trobecove krućne peći, ex Haustor, ex Viva Glorio), Franjo Glušac-Franc (Peach Pit) i Viktor Krasnić (Dosh Lee, ex Šumski).

Smješten negdje između Buldožera i Francija Blaškovića, u tvrđim verzijama originala, ”Ladanje” pokazuje koliko su Brujači svoji, otkačeni, dinamični, maštoviti. Nije tek tako Darko Rundek prihvatio da bude gost u njihovoj pjesmi ”Valcer” iz 2010.

Izvan ‘staze slonova’, zagrebački sastav je tipični klupski underground, bez masovnih sljedbenika, ali one koje imaju su im vjerni.

Sličnost i razlika sa Trećom smenom?

I Brujači zabavljaju – ponajviše sebe, pa ko se zakači. Oni ne grade karijeru i ne prave muziku, nego je obratno. Poželite li poslušati cijeli album, evo linka.