Ispod čekića 2018 (5): Crni dani CERNa, My Buddy Moose, Tonka…

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Od alter post-rock zvuka grupe iz Lukavca, preko riječkog indie rock sastava do kantautora i nove generacije modernog popa koji čini okosnicu skorašnjeg Zagrebačkog festivala, još jedan je zanimljivi paket muzičkih noviteta u regiji.

Crni dani CERN-a: Lutam

Crni dani CERN-a (naslovna fotografija) je alter post-rock sastav nastao u Lukavcu, 2015. godine, i danas ga čini šest članova: Samir Zahirović (vokal), Ninoslav Rikert (bubnjevi), Edin Kozarević (bas gitara), Rijad Šišić (gitara), Nermin Omerović (gitara) i Semir Gosić (synth).

Novi video singl “Lutam” snimili su u Muzičkoj produkciji BHRT s producentom Adnanom Mušabovićem, a autorstvo teme potpisuje cijeli bend.

Lutati trenutkom padanja u san, usmjeravati misli, pa možda i snove koji će uskoro nastupiti, jedan je od najslobodnijih doživljaja koji čovijek može proživjeti, priča je nove pjesme CERN-a.

My Buddy Moose: After the Feeling Is Gone

Riječki indie rock sastav My Buddy Moose snimili su novi videospot “After the Feeling Is Gone“. Riječ je o drugom singlu preuzetom s četvrtog albuma “IV“ (2017.), u nekim izborima svrstanog među najbolja rock izdanja godine.

Tonka: Pozitivizam

Antonija Matković Šerić ili scenski Tonka od ranije je poznata kao pjevačica grupe Pavel, a sada otpočinje solističku karijeru, najavljenu ranije singlom ”Bolji smo”.

O toj karijeri brine, kao autor muzike i teksta, Aljoša Šerić, lider Pavela (i Tonkin suprug), dok je uz njega za aranžman i produkciju zadužen Srđan Sekulović Skansi.

Drugačiji zvuk od prepoznatljivog Pavelovskog, moderna alter pop produkcija, urbani beat i r&b atmosfera kakvu čujemo kao trenutni svjetski trend daju razlog za ovu novu muzičku ‘avanturu’, koja će konačnu formu pokazati na prvom Tonkinom samostalnom albumu koji se vjerovatno idućeg mjeseca očekuje u izdanju Dallas Recordsa i Mast Produkcije.

Faul: Sjene

Zagrebački rock bend Faul osnovao je 2010. godine autor pjesama, gitarista i pjevač Bruno Marković, zajedno s gitaristom Ivanom Šibenikom (koji je ujedno član bendova Replica i Jeremy’s Alive), a pridružili su im se Robert Gojsović na bas gitari i kasnije Mario Klarić za bubnjevima.

Nakon nekoliko nastupa na demo festivalima i koncertima po zagrebačkim klubovima, 2016. godine odlučuju snimiti prvi EP, koji uključuje trilogiju pjesama ”Plava vila”, koju su predstavili singlom ”Kraj”, a sada i najnovijim ”Sjene”.

Sandro Bostiančić & Nina Romić: Bajka

Nakon predstavljanja zajedničke pjesme ”Bajka” prije mjesec dana, Sandro Bastiančić i Nina Romić su ovu kantautorsku pjesmu ‘obukli’ i u video spot.

Balada ”Bajka” je jedna od pjesama s kojom ovogodišnji 65. Zagrebački festival (26. 1.) otkriva novo, senzacionalno modernije lice pop izraza, a istovremeno je uvertira u Bostiančićev solistički kantautorski rad.

Eni Jurišić: Pepeo i prah

Eni Jurišić je jedno od onih novih lica koja se javljaju i ističu u muzičkim reality programima (”The Voice”, HRT show “A strana”), te je i ona jedna od uzdanica Zagrebačkog festivala, na kojem će nastupiti s pjesmom ”Prah i pepeo”.