Dolores O-Riordan

Umrla Dolores O’Riordan, pjevačica grupe Cranberries

Muzika - svijet Show Time

Muzički svijet danas je potresla još jedna tužna vijest – liderica, pjevačica i glavna autorica slavne irske rock grupe preminula je u 47. godini u Londonu.

The Cranberries, grupa koju su 1989. osnovali pjevačica Dolores O’Riordan, gitarista Noel Hogan, basista Mike Hogan i bubnjar Fergal Lawler, prošle je godine, 28. 4. 2017., objavila sedmi studijski album Something Else, a riječ je, zapravo, o unplugged i orkestarskim verzijama starih pjesama, sa samo tri nova broja i snimili su ga u pratnji Irish Camber Orchestra.

Među ukupno 13 pjesama su njihovi najveći planetarni uspjesi kao ”Linger” i ”Zombie”, dok su nove teme “Why”, “Rupture” i “The Glory”, a potpisala ih je, po običaju, Dolores O’Riordan.

Tim povodom grupa je krenula na turneju, no prekinuta je zbog bolesti Dolores, prvobitno na određeno vrijeme, jer se vjerovalo da će se oporaviti, a kad se to nije dogodilo, plan koncerata je potpuno otkazan.

Uzrok smrti popularne pjevačice, čiji su stil poredili sa Sinnead O’Connor, još nije objavljen.

Među podsjetnike na njezin autorski rad na prvo mjesto uvrstili smo pjesmu ”Bosnia” sa trećeg albuma To the Faithful Departed iz 1996. godine.