Zagađenje bukom i svjetlom: najglasnije grupe svih vremena

Metropol Samo urbano Zanimljivo

Američki heavy metal band Manowar nosi titulu ”najglasnije grupe na svijetu”, nakon što je 1984. na njihovom nastupu u Hanoveru zabilježena buka iz zvučnika od 129.5 decibela.

Rock koncerti su, inače, po intenzitetu zvuka koji izlaze iz razglasa, najbučniji muzički događaji, a među najglasnijim smatraju se Mötorhead (nezvanično konstantni šampioni), The Who (čiji je koncert u Londonu 1976. godine u Guinnessovu knjigu upisan s tadašnjim zvaničnim rekordom od 126 dB izmjerenim 30 metara od bine), Led Zeppelin (čija se live izvedba ”Whole Lotta Love” smatrala najglasnijim brojem u 1970-im, a američka Speech-Language-Hearing Association je tvrdila da je na izvedbi ”Heartbreaker” izmjerila blizu 130 db), AC/DC (na čijoj je ”Back in Black” turneji zabilježeno također blizu 130 dB), Deep Purple (sa ‘samo’ 117 dB na koncertu 1972. u londonskom Rainbow Theateru), te neizmjereni ali bučni MC5 (koji konstantno ubijaju sa svojim Marshall 4×12 kabinetima na sceni) i irski rock bend My Bloody Valentine.

KISS

U ovoj buka-reprezentaciji je i grupa Kiss, standardno bučna, ali njihova tvrdnja o enormnom, razbijajućem zvuku na koncertu u Ottawi 2009. godine nema zvaničnu potvrdu, no navode da je njihovih 136 dB dovelo policiju u dvoranu, koja je izdala naredbu da se stišaju.

Slična priča je slučaj britanskog electro-sastava Leftfield, koji kaže da je u junu 1996. ispalio nevjerovatnih 137 dB u londonskoj dvorani Brixton Academy.

U svakom slučaju Manowar su oficijelni šampioni, upisani u Guinnessovu knjigu rekorda, a kada su 1994., deset godina poslije prvog probijanja muzičkog zvučnog zida, željeli postaviti novi rekord, tim iz Guinnessa je otkazao mjerenje, te trajno odustao od kategorije ”world’s loudest band”, zbog opasnosti po zdravlje publike ako bi se bendovi nastavili nadmetati u jačini zvuka.

Ove ilustracije bile su uvod u našu priču o buci koja sve više ugrožava urbanog čovjeka.

Višak decibela ne oštećuje samo sluh, već nepovoljno djeluje na cijeli organizam: podiže krvni tlak, povećava nervozu i razdražljivost, dovodi do sindroma hroničnog umora…

Nastavak na sljedećoj strani: ozbiljna strana onečišćenja bukom i svjetlom