Jacob Collier, 23-godišnjak koji iz svoje sobe osvaja Grammyje

Muzika - svijet Show Time

Ako ste na početku muzičke karijere, preporučujemo da pogledate, radi inspiracije i poticaja. Ako ste samo ljubitelj muzike, opet preporučujemo da svakako pogledate.

Jacob Collier je londonski pjevač, aranžer, kompozitor i multi-instrumentalista.

Mnogo njih imaju ovaj opis ispred ili iza svog imena, ali malo je tako magičnih kreativaca.

Muzički svijet ga je počeo upoznavati 2012. (tada je imao 17 godina!), nakon što je na mreži počeo predstavljati svoje video radove s obradama popularnih songova, poput Wonderovog “Don’t You Worry ’bout a Thing“.

Ubrzo je postao viralna zvijezda, sa desetinama miliona pregleda na društvenim mrežama.

Collierov stil – fuzija jazz, a cappella, groove, folk, electronic music, classical music, gospel i soul elemenata sa puno improvizacije – takođe nije ništa novo, ali jeste njegova česta, popuna reharmonizacija tema koje obrađuje.

Virtuelni uspjeh rezultirao je potpisom ugovora s kompanijom Quincyja Jonesa, 2014. godine, te objavom debi albuma ”In My Room” u ljeto 2016.

Sve na tom albumu Jacob Collier je sam aranžirao, snimio i producirao, odsviravši svaku notu na svim instrumentima koji se čuju. I koji su, kako naslov albuma kaže, doslovno nastali u njegovoj sobi, a ne u nekom tehnički savršenom, soficistiranom studiju.

Vrhunsko djelo prepoznala je i struka: na prošlogodišnjoj dodjeli Grammy nagrada dobio je dva trojefa, za aranžmane songova “Flintstones” i “You And I” sa prvijenca.

Koncertni nastupi Colliera jednako su posebni – sve izvedbe prate kaleidoskopske ilustracije koje ritmom prate muziku i on ih kreira u realnom vremenu.

Reči da je Jacob Collier muzičko čudi zvuči otrcano. Zapravo, on je više od toga. Poslušajte i pogledajte: