Ipe Ivandic i Amila Sulejmanovic

Sjećanja na Ipeta Ivandića, pred izlazak knjige ‘Ključ bubnja Tama’

Čitam Muzika BiH Show Time

Prije 24 godine, na današnji dan, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima zauvijek je otišao Goran Ipe Ivandić, bubnjar Bijelog dugmeta. Sjećanja na zvuk njegovog bubnja ‘Tama’ još traju, a uskoro će ih biografskom knjigom obogatiti sarajevska rock pjevačica Amila Sulejmanović.

Ipe Ivandić je imao samo 39 godina kada je napustio ovaj svijet. Na godišnjicu njegove tragične pogobije, 12. 1. 1994., sarajevska rock pjevačica Amila Sulejmanović podsjetila je na jedan sretni trenutak iz zajedničkog života sa Ipetom, fotografijom snimljenom u njegovom stanu 1984. godine, u vrijeme snimanja Amiline ploče ”Kakav divan dan”.

Jedna je to od zlatnih godina sarajevske rock scene: Bijelo dugme je objavilo istoimeni album, a u prvi plan stižu i nove uzdanice s debitantskim albumima, Zabranjeno pušenje i ”Das ist Walter”, te Elvis J. Kurtović sa pločom ”Mitovi i legende o kralju Elvisu”.

Ipe je, pak, imao taj zanimljivi muzički izlet, svirajući na albumu Amile Sulejmanović, ali i prvi puta kao autor muzike u dvije teme.

Ploča se pojavila u januaru 1985. i sa brojnim interesantnim gostima, među kojima su bili Mladen Vojičić Tifa, Alen Islamović, Zele Lipovača, Laza Ristovski i Nikša Bratoš, te naslovnom pjesmom kao ultimativnim hitom, trebala je donijetu puno više u karijeri pjevačice.

Ali, to je druga priča.

I ona je objašnjena u knjizi koju Amila već neko vrijeme najavljuje, a za Glas.ba je potvrdila de će se uskoro pojaviti – za Valentinovo, 14. 2., na dan zaljubljenih, kao mali simbol za cijelu njezinu ispovijest.

Izdavač knjige pod nazivom ”Ključ bubnja Tama” je britanska tvrtka, budući da Amila u UK živi još od 1988. godine, a distribucija je planirana preko Amazona.

Priča sarajevske pjevačice je emotivna, koliko i dokumentaristička, a prvu kratku recenziju napisao je za omot knjige Goran Bregović, koji je bio i prva osoba koja je pročitala rukopis.

Knjiga - Kljuc bubnja Tama