Grammy za životno djelo: Queen, Tina Turner, Neil Diamond…

Muzika - svijet Show Time

Jubilarno 60. izdanje dodjele Grammy nagrada će, osim novih zvijezda, obilježiti i zaslužni veterani, novi dobitnici nagrade za životno djelo: Queen, Tina Turner, Neil Diamond, Emmylou Harris, The Meters, Louis Jordan i Hal Blaine.

Pet godina nakon prve dodjele Grammyja, koja se dogodila 4. 5. 1959. godine, počele su se dodjeljivati i posebne nagrade za životno djelo, u poetku samo za po jednog muzičara, a prvi je trofej 1963. dobio legendarni džezer Bing Crosby.

Grammy direkcija objavila je sedam novih laureata za ovu godinu, a listu predvodi britanski rock bend Queen.

Okićeni do sada višestrukim Ivor Novello nagradama, proglašeni MTV Global ikonama i s dva izdanja uključeni u Grammy Hall Of Fame (‘Bohemian Rhapsody’ i ‘We Will Rock You’/’We Are The Champions) Queenovci su jedan od najslavnijih rock sastava svih vremena, koji još sporadično djeluje u okrnjenom sastavu, ali nagrada za životno djelo pripada im za ono što su uradili do smrti svog frontmena Mercuryja 1991.

Soul, R&B, rock veteranka, 78-godišnja Tina Turner zadnji je studijski album izdala 1999. (Twenty Four Seven), sa scene se povukla 2009. godine i do sada je nagrađena sa osam godišnjih Grammy trofeja i tri Grammy Hall of Fame nagrade, a za ‘kraljicu rock and rolla’ i puno ranije bilo je vrijeme za krunu, nagradu za životno djelo.

Neil Diamond (76), pop i soft rock pjevač i jedan najprodavanijih artista svih vremena na scenu je stigao davne 196. i još se povremeno vraća na nju, dok legendarna country-folk kantautorica Emmylou Harris (70) ima tek nešto kraći muzički staž, ali nesumnjihovo ogromni trag na američkoj sceni.

Među laureatima su još Louis Jordan, američki jazz, swing, blues autor, saksofonista i pjevač popularan u ’30-im i ’40-im godinama (preminuo 1975.), 88-godišnji bubnjar i session muzičar Hal Blaine, koji ima oko 35.000 evidentiranih snimaka (od rada s Presleyjem i Simon & Garfunkel do Steely Dan), te još uvijek aktivni The Meters, funk bend iz New Orealnsa, na sceni od 1964.

Inače, 60. dodjela Grammy nagrada održava se u New Yorku, 28. januara, i u 32 kategorije najviše nominacija, dakle i šansi za najviše trofeja, imaju Jay-Z (8 nominacija, među ostalim za snimak godine, album godine, song godine), sedmostruko nominirani Kendrick Lamar (snimak godine, best rap album, rap snimak) i Bruno Mars sa šest naominacija (snimak godine, album godine, song godine, best r&b album…).

The Meters