In memoriam: Predrag Lucić, običan čovjek i neobičan novinar

Čitam Cooltura Samo urbano Slušam

”Posljednji pozdrav Predragu Luciću, hrabrom novinaru koji je svojom inteligencijom i humorom često spašavao čast i zdrav razum Hrvatske” – bivša hrvatska ministrica Vesna Pusić.

Bogata je profesionalna biografija Predraga Lucića, splitskog novinara, pisca i reditelja.

Ne po broju tekstova, knjiga i predstava koje je uradio, u tome su ga nadmašili mnogi. Bogata je mislima, idejama, porukama, bogata šarmom i sočnim jezikom, njegovom osobenošću koja ga je učinila jednim od novinarskih pera čija će riječ trajati.

U splitskoj Nedjeljnoj Dalmaciji počeo je 1989. kao novinar terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje sedmični podlistak ove novine, Feral, koji tada dobiva puno ime Feral Tribune. Izdanje koje je nekima bilo ‘idejni feral’, vodilja u najtežim vremenima koja će pogoditi ove krajeve, u dobu iskušenja u kojima se previše drugih nije snalazilo.

To što je Feral Tribune ugašen poslije 15 godina stvar je dnevno-politikantskih igrarija, ali nije ugašena misao i duh slobode s kojima je do kraja živio Predrag.

Kao Feralovo naslijeđe ostale su knjige, “Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti” u koautorstvu s Borisom Dežulovićem (1998.), pjesmarica “Haiku haiku jebem ti maiku” (2003.), knjiga lirike “Ljubavnici iz Verone” (2007.), čitanke “Sun Tzu na prozorčiću” (2009.), “Bezgaća povijesne zbiljnosti” (2010.) i ”Gusle u magli” (2013.).

Zajedno s Borisom Dežulovićem priredio je 2007. godine satirični pjesnički kabare “Melodije Bljeska i Oluje”, kojeg su igrali od svih metropola do nebrojenih zabiti diljem ovih krajeva, nikad ne ponavljajući isti scenarij, mijenjajući ga ovisno u publici, sredini, aktuelnostima i temama koje su bile inspiracija za ismijavanje. Nije to bio show biz, već poligon za Feral Tribune uživo, među ljudima.

U kasnu jesen 2016. prema tekstu Predraga Lucića u sarajevskom Kamernom teatru 55 postavljena je predstava ”Alan Ford”. Kultni likovi nekadašnjeg slavnog a i danas popularnog stripa postali su današnji ‘generali industrije porobljavanja i industrije političkog marketinga’, a ko je to bolje mogao rastumačiti nego jedan od nekadašnjih urednika i autora Feralovih satira?

Dan nakon izvedbe ”Melodija…” u okviru splitskog sajma knjige, u maju prošle godine, Lucić je završio u bolnici gdje mu je dijagnosticiran teški oblik tumora. Ozbiljno narušen bolešću, posljednji se put pojavio u javnosti na generalnoj probi svog novog kazališnog komada ”Aziz”, koji je premijerno izveden u avgustu na Splitskom ljetu.

Bolest ga je odnijela u 54. godini života. Igrom sudbine Predrag Lucić je otišao baš na ovaj dan, koji se obilježava kao svjetski dan smijeha. A smijeh koji nama ostavlja, ponekad opor, često grohotan i uvijek sa razlogom da preisputujemo, još će dugo odzvanjati.

Pa ćemo još jednom ponoviti riječi Vesne Pusić: Posljednji pozdrav Predragu Luciću, hrabrom novinaru koji je svojom inteligencijom i humorom često spašavao čast i zdrav razum Hrvatske.