Ideja za razmisliti: čišćenje organizma od mega prejedanja

Coolinarka Metropol

Sad, kada ostavljamo iza sebe praznike sa najobilnijom trpezom, mogli bi, mili moji, razmisliti o efikasnoj dijeti. Ne nekoj rigoroznoj, ispunjenoj patnjama gladovanja, nego jednoj koja je više ‘filozofija’ dobrog i zdravog načina ishrane.

Američki nutricionisti svake godine sačinjavaju top liste najboljih i najgorih dijeta, a na njoj je Dash – Dietary Approaches to Stop Hypertension (dijetalni pristup u zaustavljanju hipertenzije) osmi put uzastopno proglašena najboljom.

Dash skoro i ne liči na dijetu, nego je više metod zdravog načina ishrane, koji nutricionisti favoriziraju, jer nije previše restriktivan postupak za brzo i nezdravo skidanje viška kilograma, kao kod drugih dijeta s kojima su velike šanse za tzv. jo-jo efekat, dakle brzi povratak kilograma.

Za Dash važna su tri glavna i dva međuobroka (oko 2.000 kalorija) što znači da ne bi trebalo da ste gladni tokom dana, a osnovno je pravilo da ne unosite više od jedne kašičice soli dnevno, te da izbjegavate prerađene namirnice.

Dijeta ima 2 faze.

U prvoj, koja traje 14 dana, treba: izbaciti potpuno voće, žitarice, dakle sve ugljene hidrate, jesti nemasno meso i ribu (veličine dlana) i uz dosta povrća, izbaciti krompir, grašak, grah, uz dopuštenje malo niskomasnog sira (50 grama) i orašastih plodova (šaka dnevno, ali samo sirovih)

U drugoj fazi, koja traje dva mjeseca, treba: uključiti integralne žitarice, voće i krompir, ali postepeno i umjereno, ne više od jedne do dvije šake dnevno, a dozvoljena je i šolja jogurta dnevno.

Razultat: u prvoj fazi se gubi najmanje 2 kg, a u drugoj i do 15 kilograma

Na sljedećoj strani pogledajte jedan konkretan prijedlog sedmodnevnog jelovnika.