Mikrofon mobilnih telefona kao špijunski alat?

21. vijek Internet

Jedna od omiljenih teorija zavjere novog doba jeste da nas ‘veliki brat’ može neograničeno slušati i gledati uz pomoć pametnih televizora i pametnih telefona, društvenih mreža i raznolikih aplikacija.

Kako tvrdi New York Times, više od 250 Android igara, ali i nekih iOS aplikacija, koje koriste softver kompanije Alphonso, imaju ugrađenu opciju da se preko telefonskog mikrofona slušaju korisnici radi prikupljanja informacija koje TV emisije i reklame gledaju.

Sve prikupljene informacije se koriste ‘samo’ za prikaz ciljanih reklama.

Alphonso objašnjava da njihov plugin ne snima ljudski govor, već samo signale potrebne kako bi se odredilo šta korisnik gleda – čak i kada se telefon ne koristi aktivno.

Kompanija tvrdi da je sve u okviru politike privatnosti, te da igre koriste mikrofon samo ukoliko im korisnik to odobri kada se igra instalira. U tom postupku mogu se pratiti instrukcije, koje omogućuju limitiranje reklame ili postpuni pristup mikrofona Android/iOS uređajima, što, nažalost, većina uglavnom ne čita.

Lov na publiku za reklame odavno se događa na društvenim mrežama, koje prate sve vaše aktivnosti, statistiku pregledavanja i teme koje vas zanimaju, o čemu pišete i kakve fotose objavljujete, pa u skladu s tim nas zasipaju ciljanim reklamnim sadržajima.

Privatnost na internetu – to odavno ne postoji.

Izvor: zen.ba

prisluškivanje

1 razmišljanje na “Mikrofon mobilnih telefona kao špijunski alat?

  1. Tvrdnja koju je veoma teško dokazati. I teško za poverovati, nema potrebe od stvaranja atmosfere straha i nepoverenja. snimaju se bezbednostno interesantni pojedinci a masovno prisluškivanje zbog reklamirana, posebno na našim prostorima je samo teorija zavere. Ovde ionako džep odredžuje šta će se kupiti, a ne reklama.

Komentari su zatvoreni.