Zovem se Bob

Čudo ili slučajnost: najviše slavnih muzičara zovu se Robert ili Bob

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Zbog drugog istraživanja, naša redakcija je analizirala ”imenik svjetskih muzičkih zvijezda” i neočekivano došli smo do neobičnog i zanimljivog zaključka: najviše slavnih zovu se Bob odnosno Bobby.

Lingvistika je humanistička nauka koja se bavi jezikom i govorom, a možda niste znali da ona ima i posebnu granu, onomastiku, koja proučava osobna imena (imena i prezimena) i nadimke, objašnjavajući njihovo porijeklo i značenje.

Robert, ili izvedenice kao Rob, Robin, Bobby i Bob, ime je rašireno po američkom i našem kontinentu, a porijeklo vodi iz njemačkog imena Hrodebert, što – pazite sad! – označava “svijetlu slavu“, izvedenu iz germanskih elemenata hrod – slava i beraht – svijetao.

Iz toga bi mogli, onda, zaključiti da je sasvim očekivano što najviše Bobova imamo među slavnim svjetskim muzičarima.

Bob-Seger

Uspjeli smo ih otkriti blizu 150 i sigurno ih je puno više, a izdvajamo najpoznatije, počevši – opet simbolično – sa Bobom Dylanom, čije je i pravo ime pod kojim se rodio, gle čuda, germanskog porijekla: Robert Zimmerman.

Neki od ostalih poznatih Bobova su:

B.o.B. ili Bobby Ray, rap zvijezda
Rob Bachman iz kanadske rock grupe Bachman Turner Overdrive
Bobby Bandiera, ritam gitarista u grupi Bon Jovi
Bobby Brown, hip hop / R&B pjevač i autor
Bob Casale i Bob Mothersbaugh iz grupe Devo
Bob Daisley, basista Black Sabbath
Bobby Darin, američki pjevač (“Mack The Knife”)
Robert Deleo, basista u Stone Temple Pilots
Robert Fripp, gitarista grupe King Crimson
Bob Geldof – The Boomtown Rats
Robert Rob Halford, pjevač grupe Judas Priest
Bob Hardy, basista u škotskoj grupi Franz Ferdinand
Bob Marley, ikona reggae muzike
Bobby McFerrin, reggae artist (“Don’t Worry, Be Happy”)
Bob Mosley, basista i pjevač u Moby Grape
Robert Palmer, britanska multižanrovska zvijezda
Robert Plant, Led Zeppelin
Bob Ritchie, poznatiji kao Kid Rock
Robbie Robertson – The Band
Bob Seger, ikona heartland / roots rocka
Rob Thomas, vodeći vokal u Matchbox 20
Robert Trujillo, basista grupe Metallica
Robert Van Winkle, reper poznatiji kao Vanilla Ice
Bob Weir, gitarista i vokal u The Grateful Dead
Bob Welch – Fleetwood Mac pjevač
Robbie Williams, britanska muzička zvijezda
Robbin Gibb iz grupe Bee Gees
Bobby Womack, američka pjevačka r&b. Soul, funk zvijezda

U vezi ovog imena zanimljiv je podatak da je u Americi bilo popularno od ’30-ih do ’70-ih, a danas je tek 62. na listi popularnih imena.

Rekosmo, na našoj listu su tek neki od rekordno brojnih uspješnih i poznatih muzičara imenom Bob i je li čudno, onda, da samo za ovo ime vezano postoji planetarna internetska zajednica The Bob Club? A kao kuriozitet navedimo da u ovom društvu imamo i jednu slavnu ženu u muzici – Robertu Flack.

John je Bobu najbliži po broju slavnih izvođača koji nose to ime u raznim varijantama.

Naš Ivan, Ivica, Jovan, u Njemačkoj Johann i Hans, u Italiji Giovanni, a na engleskom govornom području John (Jahve je ljubazan) sve je manje popularno ime u zapadnom svijetu (u Americi tek 28. na listu, a u Engleskoj ni među stotinu).

Međutim, lista velikih muzičara s tim imenom je impresivna:

John Lennon
John Entwistle (The Who)
John Bonham (Led Zeppelin)
Johnny Winter
John Legend
John Mellencamp
John Taylor (Duran Duran)
Johnny Cash
John Frucciante (RHCP)
Johnny Rotten (Sex Pistols)
John Denver
Johnny Ramone
John Petrucci (Dream Theater)
Jon Bon Jovi
John Carpenter
John Lee Hooker
Jon Lord (Deep Purple)
Jonny Lang
Jon McLaughlin
John Coltrane
John Milton Cage
John Hiatt

Da nisu mrvicu manje brojni od Bobova (mada se ne smijemo zakleti i da jesu, jer kompletnu takvu bazu podataka nemoguće je naći), rekli bismo da su, kao repreezentacija, jednaki.

Zanimljive su i ženske varijante tog imena, sa slavim umjetnicama kao što su Janis Joplin, Janet Jackson, Joan Jett, Joan Baez, Jaon Armatrading, Jane Child, Joanna Smith, Jody Quine.

Michael, Mike, Miakel ili Mick, po naški Mijo i Mihajlo (značenje ”Ko je nalik Bogu?” kao retoričko putanje u smislu da nema osoba poput Boga) osmo je ime po popularnosti u Americi, a puno manje u ostatku svijeta, no drugo je po broju slavnih muzičara koji ga nose. Šezdesetak smo ih detektirali i najpoznatiji su Michael Jackson, Michael Bolton, Michael Sembello, Mick Jagger, Michelle Branch, Michael Johnson, Michael Crawford, Michael Bublé, Mick Ronson, Mike Oldfield,  Mike Jones.

Ime Billie, je verzija imena William, čak trećeg po popularnosti u Americi (i još je popularnije u Skandinaviji), a nosi ga pedesetak poznatih muzičara (Billie Holiday, Bill Withers, Billy Idol, Billy Joel, Bill Haley, Billy Preston, Billy Ocean), dok su tridesetak slavnih Jimova u raznim oblicima: Jimi Hendrix, Jim Morrison, Jim Croce, Jimmy Cliff, Jimmy Somerville, Jimmy Soul.

Jim je, zapravo, jedan od oblika izvornog imena James (kod nas Jakov i Jakša), vrlo popularnog u Americi i Britaniji, što su i prava imena spomenutih muzičara koji su ih za show biz promijenili u Jimmy ili Jim, dok su izvorno nosili James Brown, James Blake, James Carr…

To je, dakle, pet naznametitijih estradnih imena – Robert/Bob, John, Michael/Mike, Billie i James/Jim – a za kraj ćemo spomenuti jedan od primjera neobičnog skraćivanja imena, zbog čega danas niti jedan ljubitelj muzike ne razmišlja da je popularni Van Morrison zapravo Ivan ili bi po irski trebao biti John.

I, da, ipak: šta vrijedi da se zoveš i Bob, ako ti prezime nije Dylan.